نمایش مختصر رکورد

dc.contributor.authorراسته, توکلfa_IR
dc.contributor.authorعرفانی مقدم, جوادfa_IR
dc.contributor.authorمرعشی, سید سمیحfa_IR
dc.date.accessioned1403-12-20T18:19:49Zfa_IR
dc.date.accessioned2025-03-10T18:19:49Z
dc.date.available1403-12-20T18:19:49Zfa_IR
dc.date.available2025-03-10T18:19:49Z
dc.date.issued2024-02-20en_US
dc.date.issued1402-12-01fa_IR
dc.date.submitted2023-04-01en_US
dc.date.submitted1402-01-12fa_IR
dc.identifier.citationراسته, توکل, عرفانی مقدم, جواد, مرعشی, سید سمیح. (1402). بررسی دماهای مختلف آزمایشگاهی بر روی جوانه‌زنی دانه‌گرده و سرعت رشد لوله گرده در برخی ارقام خرما. علوم باغبانی, 37(4), 1135-1145. doi: 10.22067/jhs.2023.81785.1253fa_IR
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.22067/jhs.2023.81785.1253
dc.identifier.urihttps://jhs.um.ac.ir/article_44298.html
dc.identifier.urihttps://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1108382
dc.description.abstractنخل خرما (Phoenix dactylifera L.) متعلق به خانوادهArecaceae  گیاهی دوپایه است و تولید تجاری محصول آن نیازمند به گرده­افشانی مصنوعی می­باشد. دما یکی از عوامل محیطی تأثیرگذار بر گرده­افشانی، لقاح و تشکیل میوه در نخل خرما است. در این مطالعه اثر دما بر جوانه­زنی و رشد لوله گرده خرما در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل پنج رقم نر 'غنامی سرخ‘، 'غنامی سبز‘، 'سبزپرک‘، 'نرپاکوتاه‘ و 'خارجی‘ به همراه 9 سطح دمایی 15، 18، 21، 24، 27، 30، 33، 36 و 39 درجه سانتی‌گراد بودند. نتایج نشان داد تفاوت معنی­داری در بین ارقام، دمای مورد بررسی و اثرات متقابل بین آنها در سطح احتمال 1 درصد وجود دارد. در بین دماهای مورد بررسی، بیش­ترین جوانه­زنی دانه گرده در همه ارقام در دمای 30 درجه سانتی‌گراد اتفاق افتاد و بعد از آن به‌ترتیب مربوط به دمای 33 و 27 درجه سانتی‌گراد بوده است و کمترین درصد جوانه­زنی مربوط به دمای 15 درجه سانتی‌گراد بوده است. در بین ارقام مورد مطالعه، رقم 'غنامی سرخ‘ دارای بیشترین درصد جوانه­زنی دانه گرده (45/92 درصد) و بعد از آن ارقام 'نرپاکوتاه‘ (33/87 درصد) و 'سبزپرک‘ (82/84 درصد) در رتبه‌های بعدی قرار گرفتند و کمترین مقدار جوانه­زنی دانه گرده مربوط به رقم 'خارجی‘ بوده است. درصد جوانه­زنی دانه گرده در رقم 'غنامی سرخ‘ در دامنه وسیع دمایی از 21 تا 39 درجه سانتی‌گراد به‌طور متوسط بالای 59 درصد بوده است. نتایج کلی نشان داد ارقام 'غنامی سرخ‘، 'سبزپرک‘ و 'نر­پاکوتاه‘ در گستره دمایی وسیعی قابلیت جوانه‌زنی مطلوبی را دارند و برای اقلیم­های دارای نوسانات دمایی در زمان باز شدن گل­های ماده نخل خرما قابل توصیه می­باشند.fa_IR
dc.languageفارسی
dc.language.isofa_IR
dc.relation.ispartofعلوم باغبانیfa_IR
dc.relation.isversionofhttps://dx.doi.org/10.22067/jhs.2023.81785.1253
dc.subjectجوانه‌زنیfa_IR
dc.subjectخرماfa_IR
dc.subjectدانه گردهfa_IR
dc.subjectرقمfa_IR
dc.subjectغنامی سرخfa_IR
dc.subjectمیوه کاریfa_IR
dc.titleبررسی دماهای مختلف آزمایشگاهی بر روی جوانه‌زنی دانه‌گرده و سرعت رشد لوله گرده در برخی ارقام خرماfa_IR
dc.typeTexten_US
dc.typeمقالات پژوهشیfa_IR
dc.contributor.departmentگروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentگروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentمرکز تحقیقات خرما و میوه‌های گرمسیری، اهواز، ایرانfa_IR
dc.citation.volume37
dc.citation.issue4
dc.citation.spage1135
dc.citation.epage1145
nlai.contributor.orcid0000-0001-7793-7959


فایل‌های این مورد

فایل‌هااندازهقالبمشاهده

فایلی با این مورد مرتبط نشده است.

این مورد در مجموعه‌های زیر وجود دارد:

نمایش مختصر رکورد