بررسی دماهای مختلف آزمایشگاهی بر روی جوانهزنی دانهگرده و سرعت رشد لوله گرده در برخی ارقام خرما
(ندگان)پدیدآور
راسته, توکلعرفانی مقدم, جوادمرعشی, سید سمیح
نوع مدرک
Textمقالات پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
نخل خرما (Phoenix dactylifera L.) متعلق به خانوادهArecaceae گیاهی دوپایه است و تولید تجاری محصول آن نیازمند به گردهافشانی مصنوعی میباشد. دما یکی از عوامل محیطی تأثیرگذار بر گردهافشانی، لقاح و تشکیل میوه در نخل خرما است. در این مطالعه اثر دما بر جوانهزنی و رشد لوله گرده خرما در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل پنج رقم نر 'غنامی سرخ‘، 'غنامی سبز‘، 'سبزپرک‘، 'نرپاکوتاه‘ و 'خارجی‘ به همراه 9 سطح دمایی 15، 18، 21، 24، 27، 30، 33، 36 و 39 درجه سانتیگراد بودند. نتایج نشان داد تفاوت معنیداری در بین ارقام، دمای مورد بررسی و اثرات متقابل بین آنها در سطح احتمال 1 درصد وجود دارد. در بین دماهای مورد بررسی، بیشترین جوانهزنی دانه گرده در همه ارقام در دمای 30 درجه سانتیگراد اتفاق افتاد و بعد از آن بهترتیب مربوط به دمای 33 و 27 درجه سانتیگراد بوده است و کمترین درصد جوانهزنی مربوط به دمای 15 درجه سانتیگراد بوده است. در بین ارقام مورد مطالعه، رقم 'غنامی سرخ‘ دارای بیشترین درصد جوانهزنی دانه گرده (45/92 درصد) و بعد از آن ارقام 'نرپاکوتاه‘ (33/87 درصد) و 'سبزپرک‘ (82/84 درصد) در رتبههای بعدی قرار گرفتند و کمترین مقدار جوانهزنی دانه گرده مربوط به رقم 'خارجی‘ بوده است. درصد جوانهزنی دانه گرده در رقم 'غنامی سرخ‘ در دامنه وسیع دمایی از 21 تا 39 درجه سانتیگراد بهطور متوسط بالای 59 درصد بوده است. نتایج کلی نشان داد ارقام 'غنامی سرخ‘، 'سبزپرک‘ و 'نرپاکوتاه‘ در گستره دمایی وسیعی قابلیت جوانهزنی مطلوبی را دارند و برای اقلیمهای دارای نوسانات دمایی در زمان باز شدن گلهای ماده نخل خرما قابل توصیه میباشند.
کلید واژگان
جوانهزنیخرما
دانه گرده
رقم
غنامی سرخ
میوه کاری
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2024-02-201402-12-01
سازمان پدید آورنده
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایرانگروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
مرکز تحقیقات خرما و میوههای گرمسیری، اهواز، ایران



