| dc.contributor.author | نظامی, مرضیه | fa_IR |
| dc.contributor.author | فتاحی مقدم نوقابی, محمدرضا | fa_IR |
| dc.contributor.author | عبادی, علی | fa_IR |
| dc.contributor.author | زمانی, ذبیح اله | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1403-12-20T18:19:47Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2025-03-10T18:19:47Z | |
| dc.date.available | 1403-12-20T18:19:47Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2025-03-10T18:19:47Z | |
| dc.date.issued | 2024-02-20 | en_US |
| dc.date.issued | 1402-12-01 | fa_IR |
| dc.date.submitted | 2023-02-19 | en_US |
| dc.date.submitted | 1401-11-30 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | نظامی, مرضیه, فتاحی مقدم نوقابی, محمدرضا, عبادی, علی, زمانی, ذبیح اله. (1402). تأثیر محلولپاشی برگی و غوطهوری میوه با اکسین و جیبرلین بر ویژگیهای رویشی و زایشی توتفرنگی رقم ’گاویتا‘. علوم باغبانی, 37(4), 1087-1099. doi: 10.22067/jhs.2023.79927.1241 | fa_IR |
| dc.identifier.uri | https://dx.doi.org/10.22067/jhs.2023.79927.1241 | |
| dc.identifier.uri | https://jhs.um.ac.ir/article_44028.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1108379 | |
| dc.description.abstract | توتفرنگی یکی از میوههای مهم و مغذی است که قابلیت کشت در مزرعه و گلخانه را دارا میباشد. بهمنظور بررسی تأثیر هورمونها بر رشد توتفرنگی رقم 'گاویتا‘ دو آزمایش در یک واحد گلخانه تجاری طراحی و اجرا شد. در آزمایش اول جیبرلین در غلظتهای 50، 100 و150 میلیگرم در لیتر و ایندول بوتیریک اسید در غلظتهای 20، 40 و 60 میلیگرم در لیتر در مراحل رشدی (کدهای 55، 60 و 65) براساس دستورالعمل جهانی BBCH محلولپاشی شدند. آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 4 تکرار انجام شد. میوهها پس از رسیدن به مرحله قرمزی بهصورت دستی برداشت شدند و بهمنظور آزمایشهای تکمیلی به آزمایشگاههای گروه علوم باغبانی دانشکده مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز دانشگاه تهران منتقل شدند. صفات رویشی و زایشی شامل سطح برگ، تعداد برگ، محیط تاج بوته، ارتفاع بوته، تعداد گل و ابعاد میوه و صفات بیوشیمیایی میوه شامل: مواد جامد محلول، میزان اسید قابل تیتراسیون میوه، آنتوسیانین، فعالیت آنتیاکسیدانی، ترکیبات فنلی کل، میزان فعالیت آنزیم کاتالاز، آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز، ویتامینث و رنگ میوه مورد ارزیابی قرار گرفتند. جیبرلین در غلظت 50 میلیگرم در لیتر ویژگیهای رویشی بوته نظیر: سطح برگ بوته، محیط تاج بوته، ارتفاع بوته و تعداد گل را بهبود بخشید در حالیکه اکسین موجب کاهش بدشکلی میوه تا 40 درصد شد و همچنین موجب افزایش در میزان مواد جامد محلول، میزان اسید قابل تیتراسیون میوه و میزان فعالیت آنتیاکسیدانی میوه شد. در کل جیبرلین در غلظت 50 میلیگرم در لیتر بهمنظور افزایش ویژگیهای رویشی بوته و اکسین در غلظت 60 میلیگرم در لیتر موجب افزایش ویژگیهای میوه شدند. در آزمایش دوم میوهها در محلول نفتالین استیک اسید (NAA) با غلظتهای 20، 40 و 60 میلیگرم در لیتر و جیبرلین با غلظتهای 25، 50 و 100 میلیگرم در لیتر در مراحل رشدی میوه براساس زمان کدهای 70 (تشکیل میوه) و 73 (میوه سبز کوچک) دستورالعمل جهانی BBCH غوطهور شدند. جیبرلین در غلظت 100 میلیگرم در لیتر موجب افزایش در اندازه میوه، وزن میوه، افزایش ویژگیهای بیوشیمیایی میوه و کاهش بدشکلی میوه تا 5/37 درصد شد. در حالیکه اکسین در غلظت 60 میلیگرم در لیتر موجب افزایش میزان آنتوسیانین میوه، ترکیبات فنلی کل میوه و ویتامینث شد. در کل جیبرلین با غلظت 100 میلیگرم در لیتر و اکسین با غلظت 60 میلیگرم در لیتر بهمنظور افزایش اندازه میوه، وزن میوه، ویژگیهای بیوشیمیایی میوه و کاهش بدشکلی میوهها توصیه میشوند. | fa_IR |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.relation.ispartof | علوم باغبانی | fa_IR |
| dc.relation.isversionof | https://dx.doi.org/10.22067/jhs.2023.79927.1241 | |
| dc.subject | آنتیاکسیدان | fa_IR |
| dc.subject | استولونزایی | fa_IR |
| dc.subject | بدشکلی میوه | fa_IR |
| dc.subject | توتفرنگی | fa_IR |
| dc.subject | کشت گلخانهای | fa_IR |
| dc.subject | کیفیت میوه | fa_IR |
| dc.subject | میوه کاری | fa_IR |
| dc.title | تأثیر محلولپاشی برگی و غوطهوری میوه با اکسین و جیبرلین بر ویژگیهای رویشی و زایشی توتفرنگی رقم ’گاویتا‘ | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | مقالات پژوهشی | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | fa_IR |
| dc.citation.volume | 37 | |
| dc.citation.issue | 4 | |
| dc.citation.spage | 1087 | |
| dc.citation.epage | 1099 | |