نمایش مختصر رکورد

dc.contributor.authorپورممبینی, صفدرfa_IR
dc.contributor.authorلطفی, محمودfa_IR
dc.contributor.authorرامشینی, حسینfa_IR
dc.date.accessioned1403-12-20T18:19:41Zfa_IR
dc.date.accessioned2025-03-10T18:19:42Z
dc.date.available1403-12-20T18:19:41Zfa_IR
dc.date.available2025-03-10T18:19:42Z
dc.date.issued2024-02-20en_US
dc.date.issued1402-12-01fa_IR
dc.date.submitted2022-11-14en_US
dc.date.submitted1401-08-23fa_IR
dc.identifier.citationپورممبینی, صفدر, لطفی, محمود, رامشینی, حسین. (1402). ارزیابی نتاج و معرفی ژنوتیپهای برتر نسل دوم حاصل از تلاقی طالبی ’سمسوری‘با رقم تجاری ’گالیا‘. علوم باغبانی, 37(4), 963-980. doi: 10.22067/jhs.2023.76677.1172fa_IR
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.22067/jhs.2023.76677.1172
dc.identifier.urihttps://jhs.um.ac.ir/article_44295.html
dc.identifier.urihttps://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1108371
dc.description.abstractارقام بومی طالبی در ایران کیفیت و طعم مطلوبی دارند ولی به‌دلیل حساسیت به بیماری‌های قارچی و ویروسی و عملکرد پایین در مقایسه با ارقام هیبرید وارداتی به تدریج از چرخه تولید حذف می‌شوند. به‌منظور ترکیب صفات و تشکیل جمعیت اصلاحی، طالبی رقم 'سمسوری‘ با یک رقم هیبرید تجاری از گروه گالیا که در سال‌های اخیر به‌دلیل مقاومت به بیماری‌ها، قطر گوشت و شیرینی بالا بسیار مورد استقبال جالیزکاران قرار گرفته است، تلاقی داده شد. در این پژوهش تعداد 1000 عدد گیاه نسل دوم حاصل از تلاقی رقم 'سمسوری‘ با رقم 'کوری‘، به همراه بذرهای والدی و نسل اول آنها کشت شدند تا به روش شجره‌ای، بوته­ها ضمن خودگشنی، در شرایط طبیعی مزرعه برای صفات زراعی، مقاومت به بیماری‌ها و در آزمایشگاه برای صفات کمی و کیفی میوه مورد ارزیابی و گزینش قرار گیرند. نتایج نشان داد همه صفات کمی مورد ارزیابی، بجز ضخامت پوست میوه (661/0) و شاخص شکل میوه (531/0) دارای وراثت‌پذیری عمومی بالای 85 در‌صد بودند. میانگین همه صفات کمی به جز مواد جامد محلول (8/10) و ضخامت گوشت میوه (52/3) در جمعیت F1 نسبت به میانگین والدین کمتر بود. در جمعیت F2 برای تمام صفات کمی تفکیک متجاوز مثبت نسبت به والد برتر و تفکیک متجاوز منفی نسبت به والد با ارزش کمتر مشاهده شد. در جمعیت F2 نزدیک به 80 درصد ژنوتیپ­ها کاملاً مشبک و 20 درصد دارای میزان شبکه کمتر و یا بدون شبکه روی پوست میوه بودند. این نتایج با نسبت­های ژنتیکی 3 به 1 مندلی همخوانی داشت. همچنین 35 درصد ژنوتیپ­های جمعیت F2 خط‌دار بودند و بیش از 80 درصد آنها رنگ پوست میوه متمایل به زرد و رنگ گوشت میوه سبز داشتند. با توجه به اینکه انتخاب براساس صفات با وراثت‌پذیری بالا در نسل­های اولیه قابل اعتماد و موفقیت آمیزتر خواهد بود، بنابراین بهتر است گزینش ژنوتیپ­های برتر در این جمعیت به‌ترتیب براساس صفات مهم اقتصادی، وزن میوه، مواد جامد محلول و زودرسی صورت گیرد.fa_IR
dc.languageفارسی
dc.language.isofa_IR
dc.relation.ispartofعلوم باغبانیfa_IR
dc.relation.isversionofhttps://dx.doi.org/10.22067/jhs.2023.76677.1172
dc.subjectتجزیه همبستگیfa_IR
dc.subjectتفکیک متجاوزfa_IR
dc.subjectجمعیت اصلاحیfa_IR
dc.subjectگزینشfa_IR
dc.subjectوراثت پذیریfa_IR
dc.subjectسبزیکاریfa_IR
dc.titleارزیابی نتاج و معرفی ژنوتیپهای برتر نسل دوم حاصل از تلاقی طالبی ’سمسوری‘با رقم تجاری ’گالیا‘fa_IR
dc.typeTexten_US
dc.typeمقالات پژوهشیfa_IR
dc.contributor.departmentگروه باغبانی، دانشکده فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران، تهران، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentگروه علوم باغبانی، پردیس ابوریحان دانشگاه تهران، تهران، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentگروه علوم زراعی و اصلاح نباتات، پردیس ابوریحان دانشگاه تهران، تهران، ایرانfa_IR
dc.citation.volume37
dc.citation.issue4
dc.citation.spage963
dc.citation.epage980
nlai.contributor.orcid0000-0003-2961-2898


فایل‌های این مورد

فایل‌هااندازهقالبمشاهده

فایلی با این مورد مرتبط نشده است.

این مورد در مجموعه‌های زیر وجود دارد:

نمایش مختصر رکورد