نمایش مختصر رکورد

dc.contributor.authorاحمدی, فاطمهfa_IR
dc.contributor.authorشریفانی, محمد مهدیfa_IR
dc.contributor.authorموسوی, امیرfa_IR
dc.contributor.authorاخلاقی امیری, نگینfa_IR
dc.contributor.authorخوشحال سرمست, مصطفیfa_IR
dc.contributor.authorزینلی نژاد, خلیلfa_IR
dc.date.accessioned1403-12-20T18:19:23Zfa_IR
dc.date.accessioned2025-03-10T18:19:23Z
dc.date.available1403-12-20T18:19:23Zfa_IR
dc.date.available2025-03-10T18:19:23Z
dc.date.issued2024-09-22en_US
dc.date.issued1403-07-01fa_IR
dc.date.submitted2024-02-12en_US
dc.date.submitted1402-11-23fa_IR
dc.identifier.citationاحمدی, فاطمه, شریفانی, محمد مهدی, موسوی, امیر, اخلاقی امیری, نگین, خوشحال سرمست, مصطفی, زینلی نژاد, خلیل. (1403). بررسی اثر پایه‌های مختلف بر شاخص‌های ریخت‌شناسی، فیتو‌شیمیایی و مولکولی میوه پرتقال ’تامسون‌ناول‘ در زمان بلوغ تجاری. علوم باغبانی, 38(3), 599-610. doi: 10.22067/jhs.2024.86813.1326fa_IR
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.22067/jhs.2024.86813.1326
dc.identifier.urihttps://jhs.um.ac.ir/article_45165.html
dc.identifier.urihttps://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1108344
dc.description.abstractکیفیت بیرونی و درونی مرکبات از قبیل رنگ، شکل و طعم موجب افزایش سود اقتصادی می‌گردد. قدرت رشدی پایه نیز سبب تغییرات کمی و کیفی و عامل مؤثر بر زمان بلوغ تجاری میوه می‌باشد که برای باغداران و تولیدکنندگان حائز اهمیت است. با توجه به ویژگی‌های میوه در درختان پیوندی، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات سه پایه مختلف مرکبات بر برخی صفات ریخت‌شناسی، فیتوشیمیایی و مولکولی میوه پرتقال 'تامسون‌ناول‘ صورت گرفت. این تحقیق در سال 1398 در ایستگاه تحقیقات باغبانی قائم‌شهر، مازندران در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با درختان یکنواخت و 10 ساله پرتقال 'تامسون‌ناول‘ پیوند شده روی سه پایه 'پونسیروس‘، 'سیترنج‘ و 'سیتروملو‘ در چهار تکرار انجام شد. نمونه‌ها در اواخر مهر‌ماه جمع‌آوری شده و به‌منظور ادامه تحقیقات به آزمایشگاه تحقیقاتی گروه باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان منتقل گردیدند. اندازه‌گیری روی صفات ریخت‌شناسی، ویژگی‌های کیفی و ترکیبات فنلی میوه و نیز بیان نسبی ژن ساکارز‌فسفات‌سنتاز صورت گرفت. نتایج نشان داد که صفات طول، قطر، نسبت طول به قطر، وزن و چگالی میوه پرتقال 'تامسون‌ناول‘ در زمان بلوغ تجاری روی پایه 'پونسیروس‘ نسبت به دو پایه دیگر میزان بیشتری داشت. در حالی‌که میزان ویتامین ث در پایه 'سیتروملو‘ بالاتر بود. بیشترین میزان اسیدیته و EC متعلق به پایه 'پونسیروس‘ و کمترین میزان آن متعلق به پایه 'سیترنج‘ بود. میزان قند‌کل و مواد جامد محلول در پایه پاکوتاه 'پونسیروس‘ بالاتر از سایر پایه‌ها مشاهده شد در حالی‌که کمترین میزان آن‌ها در پایه پابلند 'سیتروملو‘ ثبت گردید. اسیدیته قابل تیتراسیون و بیان نسبی ژن CitSPS1 در پایه 'سیترنج‘ نسبت به دو پایه دیگر بالاترین مقدار بود. بیشترین میزان فنل‌کل، فلاونوئید‌کل و درصد فعالیت آنتی‌اکسیدانی در پایه 'پونسیروس‘ وجود داشت. قدرت رشدی پایه‌های مختلف مرکبات سبب شد که درختان پاکوتاه نسبت به درختان پابلند، میزان انباشت شاخص‌های فیتو‌شیمیایی بالاتری داشته باشند. به‌طور کلی پایه 'پونسیروس‘ به‌دلیل بلوغ تجاری زودرس میوه از توان مناسبی برای تازه‌خوری برخوردار گردید.fa_IR
dc.languageفارسی
dc.language.isofa_IR
dc.relation.ispartofعلوم باغبانیfa_IR
dc.relation.isversionofhttps://dx.doi.org/10.22067/jhs.2024.86813.1326
dc.subjectاندازه میوهfa_IR
dc.subjectبلوغ تجاریfa_IR
dc.subjectپایهfa_IR
dc.subjectترکیبات فنلیfa_IR
dc.subjectژن ساکارز‌فسفات‌سنتازfa_IR
dc.subjectفیزیولوژی پس از برداشتfa_IR
dc.titleبررسی اثر پایه‌های مختلف بر شاخص‌های ریخت‌شناسی، فیتو‌شیمیایی و مولکولی میوه پرتقال ’تامسون‌ناول‘ در زمان بلوغ تجاریfa_IR
dc.typeTexten_US
dc.typeمقالات پژوهشیfa_IR
dc.contributor.departmentگروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentگروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentگروه پژوهشی زیست فناوری مولکولی گیاهی، پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، تهران، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentبخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، ساری، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentگروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentگروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایرانfa_IR
dc.citation.volume38
dc.citation.issue3
dc.citation.spage599
dc.citation.epage610
nlai.contributor.orcid0009-0000-8111-7849
nlai.contributor.orcid0000-0001-7628-6074
nlai.contributor.orcid0000-0003-0067-4294
nlai.contributor.orcid0000-0003-2761-5454
nlai.contributor.orcid0000-0002-1020-1856
nlai.contributor.orcid0000-0002-8781-4845


فایل‌های این مورد

فایل‌هااندازهقالبمشاهده

فایلی با این مورد مرتبط نشده است.

این مورد در مجموعه‌های زیر وجود دارد:

نمایش مختصر رکورد