اثر عصاره سبوس برنج و تمرین هوازی بر شاخصهای فشار اکسایشی بافت چربی سفید رتهای چاق
(ندگان)پدیدآور
معظمی گودرزی, مجتبیغلامرضایی, شهرامآذربایجانی, محمدعلیعلمیه, علیرضانوع مدرک
Textتجربي
زبان مدرک
فارسیچکیده
سابقه و هدف: استرس اکسیداتیو یکی از اصلیترین مکانیسمهایی است که اثرات چاقی را به وجود میآورد. فعالیت بدنی و استفاده از گیاهان دارویی دو راهکار اثرگذار بر مهار استرس اکسایشی در شرایط چاقی است. با وجود آنکه مطالعات متعددی در خصوص اثر تمرینات هوازی و گیاهان دارویی بر نشانگران فشار اکسایشی انجام شده، ولی اثر همزمان تمرین هوازی و عصاره سبوس برنج بر نشانگران فشار اکسایشی در بافت چربی سفید مشخص نیست. بر این اساس، هدف این مطالعه تدوین اثر تمرین هوازی و عصاره سبوس برنج بر میزان آنزیمهای SOD، CAT و غلظت MDA بافت چربی سفید در رتهای تغذیه شده با غذای پر چرب بود.
روش بررسی: در یک کارآزمایی پیش بالینی، 30سر رت ماده نژاد ویستار به عنوان آزمودنی انتخاب و به صورت تصادفی در پنج گروه کنترل سالم، کنترل تغذیه شده با غذای پرچرب، تغذیه شده با غذای پرچرب تمرین هوازی، تغذیه شده با غذای پرچرب عصاره سبوس برنج و تغذیه شده با غذای پرچرب تمرین هوازی- عصاره سبوس برنج قرار گرفتند. برای ایجاد چاقی از تغذیه با روغن سرخ کردنی پالم استفاده شد. برنامه تمرین هوازی نیز دویدن روی نوار گردان به مدت چهار هفته و هفتهای پنج جلسه بود. عصاره سبوس برنج نیز شامل دریافت 60 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به مدت 4 هفته و هفتهای 5 مرتبه به صورت گاواژ بود. پس از پایان دوره بافت چربی سفید برای تعیین میزان SOD، CAT و MDA پس از قربانی نمودن آزمودنیها برداشته شد.
یافتهها: دریافت غذای پرچرب موجب کاهش معنیدار میزان SOD (001/0P=) و کاتالاز (001/0P=) شد. در حالی که مقادیر MDA (001/0P=) را به طور معنیداری افزایش داد. تمرین هوازی موجب افزایش معنیدار میزان SOD و CAT شد، اما اثری بر میزان MDA نداشت. در حالی که عصاره سبوس برنج موجب افزایش معنیدار SOD و CAT شد و کاهش میزان MDA را به همراه داشت. برهمکنش تمرین و سبوس برنج بر پیامدهای مطالعه معنیدار نبود.
نتیجهگیری: از آنجایی که تمرین هوازی و سبوس برنج موجب کاهش استرس اکسیداتیو بافت چربی سفید شدند، پیشنهاد میگردد در شرایط تغذیه با غذای پر چرب میتوان از این دو مداخله برای کاهش عوارض ناشی از تغذیه با غذای پر چرب استفاده کرد.
کلید واژگان
SODCAT
MDA
تمرین هوازی
سبوس برنج
فيزيولوژي
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2023-12-011402-09-10
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد پزشکی تهرانسازمان پدید آورنده
گروه تربیت بدنی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایرانگروه تربیت بدنی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
گروه فیزیولوژی ورزشی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
گروه تربیت بدنی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
شاپا
1023-59222008-3386




