نمایش مختصر رکورد

dc.contributor.authorچراغی, میلادfa_IR
dc.contributor.authorحاتم نیا, علی اصغرfa_IR
dc.contributor.authorقنبری, فردینfa_IR
dc.date.accessioned1402-06-07T06:15:01Zfa_IR
dc.date.accessioned2023-08-29T06:15:02Z
dc.date.available1402-06-07T06:15:01Zfa_IR
dc.date.available2023-08-29T06:15:02Z
dc.date.issued2023-07-23en_US
dc.date.issued1402-05-01fa_IR
dc.date.submitted2022-08-18en_US
dc.date.submitted1401-05-27fa_IR
dc.identifier.citationچراغی, میلاد, حاتم نیا, علی اصغر, قنبری, فردین. (1402). تأثیر ملاتونین بر برخی ویژگی‌های فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی گشنیز (Coriandrum sativum L.) و شوید (Anethum graveolens L.) تحت شرایط تنش شوری. علوم باغبانی, 37(2), 561-575. doi: 10.22067/jhs.2022.78109.1189fa_IR
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.22067/jhs.2022.78109.1189
dc.identifier.urihttps://jhs.um.ac.ir/article_43149.html
dc.identifier.urihttps://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1026420
dc.description.abstractدو گونه دارویی گشنیز (Coriandrum sativum L.) و شوید (Anethum graveolens L.) گیاهانی علفی و یکساله از خانواده چتریان هستند که کاربردهای متعددی در صنایع دارویی و غذایی دارند. ملاتونین در گیاهان به­عنوان محرک زیستی یا مولکول تحریک­کننده رشد مورد ارزیابی قرار گرفته است و موجب افزایش تحمل به تنش­های زنده و غیرزنده و بهبود رشد و توسعه گیاه می­شود. این پژوهش در قالب آزمایشی فاکتوریل بر پایه طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام در سال 1400 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل پنج سطح شوری (صفر، 40، 80، 120 و 160 میلی­مولار) و دو سطح محلول­پاشی برگی ملاتونین (صفر و 100 میکرومولار) است. مقایسه میانگین داده­ها نشان داد که با افزایش سطح تنش شوری کاهش معنی­داری در سطح احتمال 5 درصد در پارامترهای اندازه­گیری شده در دو گیاه گشنیز و شوید مشاهده شده است. با این حال، کاربرد ملاتونین سبب کاهش اثرات منفی تنش شوری در دو گیاه شده است، به­طوری­که در سطح شوری 160 میلی­مولار کلرید سدیم کاربرد ملاتونین به ترتیب سبب افزایش 6 و 61/3 برابری وزن تر و خشک شاخساره گیاه گشنیز شده است. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده­ها نشان داد که ملاتونین اثر معنی­داری در سطح احتمال 1 و 5 درصد بر روی همه پارامترهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی اندازه­گیری شده در هر دو گیاه دارد. گونه، تنش شوری، ملاتونین و اثرات متقابل آنها دارای تاًثیر معنی­داری در سطح احتمال 1 درصد بر روی میزان پرولین و فنل کل بوده است. نتایج نشان داد که با افزایش سطح شوری میزان پروتئین کل در هر دو گیاه گشنیز و شوید کاهش یافته است، ولی میزان این کاهش در نمونه­هایی که تحت تیمار ملاتونین قرار گرفته بودند کمتر می­باشد. در گیاه گشنیز میزان کاهش پروتئین کل در سطح شوری 160 میلی­مولار نسبت به شاهد 31/42 درصد می­باشد ولی این کاهش در نمونه­هایی که تحت تیمار ملاتونین قرار گرفتند 9/28 درصد بود. به­طور­کلی می­توان گفت که کاربرد خارجی ملاتونین سبب تعدیل اثرات منفی تنش شوری شده و بنابراین می­توان از ملاتونین جهت بهبود رشد گیاهان تحت تنش استفاده کرد.fa_IR
dc.format.extent935
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.languageفارسی
dc.language.isofa_IR
dc.relation.ispartofعلوم باغبانیfa_IR
dc.relation.isversionofhttps://dx.doi.org/10.22067/jhs.2022.78109.1189
dc.subjectپروتئین کلfa_IR
dc.subjectپرولینfa_IR
dc.subjectرنگیزه‌های کلروفیلfa_IR
dc.subjectفنل کلfa_IR
dc.subjectفیزیولوژی پس از برداشتfa_IR
dc.titleتأثیر ملاتونین بر برخی ویژگی‌های فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی گشنیز (Coriandrum sativum L.) و شوید (Anethum graveolens L.) تحت شرایط تنش شوریfa_IR
dc.typeTexten_US
dc.typeمقالات پژوهشیfa_IR
dc.contributor.departmentدانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زیست شناسی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران.fa_IR
dc.contributor.departmentگروه زیست شناسی- دانشکده علوم پایه- دانشگاه ایلامfa_IR
dc.contributor.departmentاستادیار، گروه علوم باغبانی، دانشگاه ایلامfa_IR
dc.citation.volume37
dc.citation.issue2
dc.citation.spage561
dc.citation.epage575
nlai.contributor.orcid0000-0001-8664-1930


فایل‌های این مورد

Thumbnail

این مورد در مجموعه‌های زیر وجود دارد:

نمایش مختصر رکورد