نمایش مختصر رکورد

dc.contributor.authorامانی, میناfa_IR
dc.contributor.authorسبزی نوجه ده, محسنfa_IR
dc.contributor.authorعلیزاده سالطه, سعیدهfa_IR
dc.contributor.authorیونسی حمزه خانلو, مهدیfa_IR
dc.contributor.authorفرمانی, بیوک آقاfa_IR
dc.contributor.authorهاتف هریس, حسینfa_IR
dc.contributor.authorمحمدیان, شیواfa_IR
dc.contributor.authorپیرطریقت, سوداfa_IR
dc.date.accessioned1402-06-07T05:48:20Zfa_IR
dc.date.accessioned2023-08-29T05:48:20Z
dc.date.available1402-06-07T05:48:20Zfa_IR
dc.date.available2023-08-29T05:48:20Z
dc.date.issued2023-07-23en_US
dc.date.issued1402-05-01fa_IR
dc.date.submitted2022-04-04en_US
dc.date.submitted1401-01-15fa_IR
dc.identifier.citationامانی, مینا, سبزی نوجه ده, محسن, علیزاده سالطه, سعیده, یونسی حمزه خانلو, مهدی, فرمانی, بیوک آقا, هاتف هریس, حسین, محمدیان, شیوا, پیرطریقت, سودا. (1402). بهبود فعالیت‌های آنتی‌اکسیدانی گیاه دارویی ریحان تحت تأثیر گونه‌های مختلف قارچ میکوریزا در شرایط تنش کم‌آبی. علوم باغبانی, 37(2), 377-389. doi: 10.22067/jhs.2022.76064.1157fa_IR
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.22067/jhs.2022.76064.1157
dc.identifier.urihttps://jhs.um.ac.ir/article_42706.html
dc.identifier.urihttps://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1026408
dc.description.abstractکمبود آب یکی از عوامل محدودکننده رشد و عملکرد گیاهان می­باشد که به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک جهان از جمله ایران به طرق مختلف باعث محدودیت کاشت گیاهان و کاهش عملکرد محصول می­شود. بهره­گیری از رابطه همزیستی گیاه با قارچ‌های میکوریزای آربوسکول‌دار یکی از راهکارهای کاهش تنش کم­آبی در گیاهان به شمار می‌رود. مطالعه حاضر با ‏هدف ارزیابی برخی از صفات فیزیولوژیکی گیاه دارویی ‏ریحان ‎در شرایط گلخانه­‏‎ای تحت تأثیر سطوح مختلف کم­آبی به همراه سه گونه ‏قارچ میکوریزا به صورت فاکتوریل در قالب طرح ‏پایه بلوک‎‏­‏‎های کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه­ای انجام گرفت. فاکتورهای ‏آزمایشی شامل تنش کم آبی در سه سطح (تنش شدید: 25 درصد طرفیت مزرعه­ای؛ تنش متوسط: 50 درصد طرفیت مزرعه­ای؛ تنش ملایم: 75 درصد طرفیت مزرعه­ای؛ و تیمار شاهد: 100 درصد ‏ظرفیت ‏مزرعه­ای؛ و سه گونه قارچ میکوریزا شامل Glomus intraradices‎، ‏‏Glomus mosseae،‏‎Glomus etunicatum ‎‏ ‏به میزان 30 گرم در هر گلدان و تیمار شاهد (بدون تلقیح قارچ) بود. ‏مطابق نتایج به دست آمده ‏افزایش سطح تنش ‏کم­آبی باعث کاهش رشد گیاهان گردید. همزیستی با میکوریزا باعث ‏کاهش اثرات مخرب تنش کم‌آبی بر گیاه شد. ‏با اعمال تنش کم­آبی میزان مالون دی آلدهید، آنزیم کاتالاز و پراکسیداز، فعالیت آنتی­‏اکسیدانی و فلاونوئید کل افزایش و ‏فنول ‏کل کاهش یافت. با توجه به نتایج آزمایش می­توان بیان کرد که ‏G. mosseae‏ در مقایسه با سایر گونه­ها تأثیر بیشتری در ‏بهبود ‏اثرات سوء ناشی از تنش کم­آبی در اکثر صفات مورد ارزیابی داشت. درحالی­که تأثیر قارچ ‏G. intraradicse‏ بر فلاونوئید کل، آنزیم کاتالاز و پراکسیداز بالاتر از گونه ‏G. mosseae‏ بود. در نهایت نتایج ‏مشخص کرد که استفاده از قارچ میکوریزا در ‏مقایسه ‏با شاهد (بدون تلقیح با قارچ)‏‎ ‎می‎­‎تواند‎ ‎ابزار مناسبی ‏برای بهبود صفات فیزیولوژیکی و فعالیت­های آنتی­اکسیدانی در ‏شرایط تنش کم‎­‎آبی باشد. ‏fa_IR
dc.format.extent1147
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.languageفارسی
dc.language.isofa_IR
dc.relation.ispartofعلوم باغبانیfa_IR
dc.relation.isversionofhttps://dx.doi.org/10.22067/jhs.2022.76064.1157
dc.subjectآنزیم پراکسیدازfa_IR
dc.subjectآنزیم کاتالازfa_IR
dc.subjectفلاونوئیدfa_IR
dc.subjectفنول کلfa_IR
dc.subjectکمبود آبfa_IR
dc.subjectگیاهان داروییfa_IR
dc.titleبهبود فعالیت‌های آنتی‌اکسیدانی گیاه دارویی ریحان تحت تأثیر گونه‌های مختلف قارچ میکوریزا در شرایط تنش کم‌آبیfa_IR
dc.typeTexten_US
dc.typeمقالات پژوهشیfa_IR
dc.contributor.departmentدانشجوی دکتری فیزیولوژی تولید و پس از برداشت گیاهان دارویی، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریزfa_IR
dc.contributor.departmentاستادیار گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز، تبریز، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentدانشیار گروه علوم و مهندسی باغبانی، گرایش گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentاستادیار گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز، تبریز، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentاستادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز، تبریز، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentدانش آموخته کارشناسی ارشد زراعت، گروه اکوفیزیولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentدانش آموخته کارشناسی تولید و فراوری گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز، تبریز، ایرانfa_IR
dc.contributor.departmentدانش آموخته کارشناسی تولید و فراوری گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز، تبریز، ایرانfa_IR
dc.citation.volume37
dc.citation.issue2
dc.citation.spage377
dc.citation.epage389
nlai.contributor.orcid0000-0003-0291-8520


فایل‌های این مورد

Thumbnail

این مورد در مجموعه‌های زیر وجود دارد:

نمایش مختصر رکورد