اثر شوری کلرید سدیم بر جذب عناصر معدنی ضروری در ارقام بادمجان
(ندگان)پدیدآور
صادقی, حمیدرسولی, حسنزاده باقری, مسعودنوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور بررسی اثر تنش شوری ناشی از کلرید سدیم بر وضعیت جذب عناصر معدنی در اندامهای مختلف سه رقم بادمجان(محلی جهرم، قلمی دزفول و دلمه هندی) پرورش یافته در هوای آزاد، پژوهشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 10 تکرار انجام شد. نشاهای 10 هفتهای یکسان از نظر ارتفاع و قطر ساقه در محل یقه، به گلدانهای پلاستیکی حاوی 9 کیلوگرم خاک غالب منطقه منتقل و به مدت 20 روز با آب شاهد آبیاری شدند. سپس تیمارهای شوری در 7 سطح شامل غلظتهای شاهد، 10، 20، 40، 60، 80 و 100 میلیمولار کلرید سدیم مورد استفاده قرار گرفتند. مقادیر مختلف کلرید سدیم به آب آّبیاری با هدایت الکتریکی 219 میکروزیمنس بر سانتی متر اضافه و به مدت پنج ماه اعمال شد. نتایج به دست آمده از اندازهگیری جذب عناصر معدنی نشان داد که شوری باعث افزایش غلظت سدیم ریشه، ساقه و برگ و افزایش کلسیم ریشه شد. افزون بر آن شوری بیشتر باعث کاهش در غلظت پتاسیم ریشه، کلسیم برگ و نسبت پتاسیم به سدیم ریشه، ساقه و برگ شد. ضمن اینکه شوری اثر معنیداری بر پتاسیم ساقه و برگ، کلسیم ساقه و همچنین میزان نیترات برگ نداشت. در بین ارقام مورد بررسی براساس اندازهگیری میزان انباشت یونهای اضافی، رقم محلی جهرم به عنوان رقمی با بردباری بیشتر و رقم قلمی دزفول به عنوان حساسترین رقم در برابر شوری ناشی از کلرید سدیم ارزیابی گردید.
کلید واژگان
Solanummelongenaتغذیه معدنی
تنش شوری
تغذیه گیاهی
عناصر پرمصرف
غربالگری
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2014-05-221393-03-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانهIslamic Azad University, Miyaneh Branch
سازمان پدید آورنده
استادیار فیزیولوژی گیاهی گروه زیست شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد جهرم، جهرم، ایران.کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی خنج، خنج، ایران.
استادیار فیزیولوژی گیاهی گروه علوم باغبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز، شیراز، ایران.
شاپا
2423-79572423-7965




