تأثیر رژیم های غذایی حاوی مکمل های روی (Zn) و ویتامین E بر نرخ سوخت و ساز و برخی شاخص های رشد ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) در مواجهه با کمبود مزمن اکسیژن محلول در آب
(ندگان)پدیدآور
محممدی یلسوئی, احمدحاجی مرادلو, عبدالمجیدپاک نژاد, حامدهدایتی, سیدعلی اکبرقربانی, رسولنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
غلظت اکسیژن به عنوان یکی از فراسنجههای فیزیکوشیمیایی آب همواره یکی از عوامل محدود کننده در تولیدات آبزی پروری بوده است. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی تأثیر استفاده از ویتامین E و روی (Zn) بر نرخ سوخت و ساز و برخی از شاخصهای رشد ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) در مواجهه با کمبود مزمن اکسیژن بود. برای این منظور، 495 قطعه ماهی انگشت قد با میانگین وزنی 23/1 ± 38/15 گرم به روش کاملاً تصادفی انتخاب، و در دو گروه مستقل تقسیم شدند و با جیرههای حاوی مقادیر مختلف ویتامین E و Zn به مدت 8 هفته تغذیه شدند. غلظت ویتامین E و Zn (E:Zn) برابر 0:0، 60:0، 0:20، 60:20 mg/kg برای گروه شاهد (C1-C4) و 0:0، 60:0، 0:20، 60:20، 0:40، 120:0 و 120:40 mg/kg جیره برای گروه تیمار (T1-T7) بود. تمام شاخصهای فیزیکوشیمیایی آب بجز اکسیژن برای هر دو گروه شاهد و تیمار یکسان بود. غلظت اکسیژن برای گروه شاهد و تیمار به ترتیب 43/0 ± 7/8 و 38/0 ± 1/4 میلیگرم در لیتر بود. نرخ سوخت و ساز و فراسنجههای رشد در پایان دوره ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل دادهها نشان داد که کمبود مزمن اکسیژن منجر به کاهش معنیدار شاخصهای رشد از قبیل وزن نهایی و درازای بدن شد (05/0>p). همچنین، سطح نرخ سوخت و ساز پایه ماهی و بیشینه نرخ سوخت و ساز ماهی، دامنه یا افق سوخت و ساز هوازی ماهی در شرایط کمبود اکسیژن به شکل معنیدار کمتر از گروه شاهد بود (05/0>p). با وجود این، استفاده از مکملهای خوراکی مورد اشاره در رژیم غذایی ماهی منجر به بهبود معنیدار شاخصهای مورد مطالعه در گروه تیمار شد (05/0>p). نتایج مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از مکملهای خوراکی علاوه بر بهبود نرخ سوخت و ساز ماهی در شرایط کمبود مزمن اکسیژن، منجر به افزایش کارایی تغذیه و رشد ماهی در این شرایط میشود که ارتباط مستقیم با بازده تولید تأسیسات آبزی پروری دارد.
کلید واژگان
مکملهای خوراکیماهیان آب شیرین
استرس اکسیداتیو
نرخ متابولیسم
بازده تولید
تغذیه آبزیان
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2022-09-231401-07-01
ناشر
دانشگاه گیلانUniversity of Guilan
سازمان پدید آورنده
گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گلستانگروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گلستان
گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گلستان
گروه تولید و بهره برداری آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گلستان
گروه تولید و بهره برداری آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گلستان