ارزیابی کیفیت منابع آب سطحی و زیرزمینی دشت ملایر از نظر شرب و کشاورزی
(ندگان)پدیدآور
سلگی, عیسیبیگ محمدی, فوزیهروزبهانی, زهرهقیاسوند, شهرزادنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
شهر ملایر یکی از قطبهای کشاورزی استان همدان و بهعنوان شهر جهانی انگور شناخته شده است، بر این اساس مطالعه کیفیت آب در این منطقه بسیار مهم است. در مطالعه حاضر 93 نمونه آب که شامل 61 چاه، 9 چشمه، 16 رودخانه و هفت آبگیر بود مورد نمونهبرداری قرار گرفت و پارامترهای NO3، pH، EC،Na و K اندازهگیری و کیفیت آب به کمک شاخص WQI و ویلکاکس برآورد شد. بهمنظور مقایسه کیفیت منابع آب آنالیز واریانس یکطرفه و برای مقایسه با استاندارد ملی ایران و WHO آزمون تی تکنمونه به کار گرفته شد. نتایج نشان داد که منابع مختلف آب از نظر کیفیت دارای اختلاف آماری معنیدار و مقدار EC، NO3 و Na در آب چاه بالاتر از سایر منابع است، بنابراین کیفیت آب چاه پایینتر از سایر منابع برآورد شد. بر اساس شاخص ویلکاکس بیش از 10 درصد نمونههای آب چاه، چشمه و رودخانه دارای شوری بالا و در مورد چاه، چشمه و روخانه 2/85، 8/88 و 8/68 درصد نمونهها دارای شوری متوسط بودند. مقادیر EC در آب چاه، چشمه و رودخانه بالاتر و در مورد آبگیر پایین تر از استاندارد WHO برآورد شد. به نظر میرسد بالاتر بودن نیترات در آب چاه به دلیل مصرف کودهای کشاورزی در منطقه اتفاق افتاده است و به دلیل مشکلات ناشی از نیترات بر سلامت انسان استفاده از آب چاه برای شرب در بلند مدت توصیه نمیشود. بهطور کلی در استفاده از آب چاه پایشهای دورهای ضروری است و با بررسی کیفیت خاک شاید نیاز به روشهای اصلاح نیز باشد.
کلید واژگان
دشت ملایرکیفیت آب
شاخص WQI
شاخص ویلکاکس
منابع آب
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2022-10-231401-08-01
ناشر
دانشگاه شهید چمران اهوازShahid Chamran University of Ahvaz
سازمان پدید آورنده
دانشیار گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه ملایردانشجوی دکتری آلودگی محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه ملایر.
دانشجوی کارشناسی ارشد محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه ملایر.
کارشناسی محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه ملایر.
شاپا
2588-59522588-5960




