ارزیابی برخی ویژگیهای مورفولوژیکی و بیوشیمیایی میوه دوازده رقم انار (Punica granatum L.) در شرایط آب و هوایی یزد
(ندگان)پدیدآور
میغانی, حسینمحمد حسینی زاده, آرزوامیرمحمدی, زهرا
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
انار بومی ایران است و رقمهای زیادی از آن در ایران کشت میشود. این پژوهش بهمنظور ارزیابی و مقایسه دوازده رقم انار استان یزد انجام شد. میوهها در مرحله رسیدگی از درختان 32 ساله واقع در کلکسیون انار شهرستان یزد برداشت و با استفاده از 22 ویژگی کمی، کیفی و بیوشیمیایی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین رقم های انار مورد مطالعه در تمامی صفات مورد بررسی اختلاف معنیداری وجود داشت. میانگین وزن میوه از 134/85 گرم (رقم سوسکی اشکذریزد) تا 55 /315 گرم (رقم ملس ساوه) متفاوت بود. نسبت پوست، بذرپوشینه، آبمیوه و بذر به کل میوه بین رقمهای انار متغیر بود. مقدار مواد جامد محلول از 53 /13 تا 67 /18 درجه بریکس، اسیدیته قابل تیتراسیون از 44 /0 تا 83 /1 میلیگرم در 100 میلیلیتر و شاخص بلوغ از 51 /9 تا 49 /34 متغیر بود. همچنین نتایج نشان داد که میزان فنل و فلاونوئید کل در رقمهای انار بهترتیب در دامنه 78 /332-81 /158 و 31 /91-79 /43 میلیگرم در 100 میلیلیتر قرار داشتند. میزان آنتوسیانین کل از 78 /13 تا 41 /165 میلیگرم در لیتر و ظرفیت آنتیاکسیدانی از 57 /36 در رقم پوست سفید دزفول تا 45 /89 درصد در رقم سوسکی اشکذریزد متفاوت بود. بطور کلی این یافتهها نشان دادند که رقم اصلیترین عاملی است که ویژگیهای کمی، کیفی و بیوشیمیایی میوه انار را تحت تأثیر قرار میدهد.
کلید واژگان
انارآنتوسیانین
تنوع
ظرفیتپاداُکسندگی
فنل کل
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2022-08-231401-06-01
ناشر
دانشگاه ارومیهUrmia University
سازمان پدید آورنده
استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایران.دانشجوی کارشناسی گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایران.
دانشجوی کارشناسی گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایران.



