بررسی توابع همبستگی کانونی صفات مورفوفیزیولوژی و بیوشیمیایی انگور یاقوتی سیستان
(ندگان)پدیدآور
بیدرنامنی, فاطمهمحکمی, زینبشعبانی پور, مهدی
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
انگور یاقوتی سیستان زودرس ترین انگور ایران است و با توجه به شرایط آب و هوایی خاص این منطقه بهترین محصول اقتصادی و تجاری را تولید می کند. این پژوهش برای تبیین همبستگی توابع کانونی بین صفات مورفوفیزیولوژی و بیوشیمیایی رقم انگور یاقوتی سیستان در پژوهشکده کشاورزی دانشگاه زابل انجام شد. صفات مورد مطالعه شامل مواد جامد محلول، اسیدیته کل، شاخص طعم، اسید آسکوربیک (صفات بیوشیمیایی) و کیفیت میوه، درصد پوسیدگی، درصد ریزش حبه ها، درصد کاهش وزن خوشه ها و ماندگاری پس از برداشت (صفات مورفوفیزیولوژی) بود. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار ویژه برای آزمون همبستگی کانونی مربوط به آزمون Hotelling-Lawley Trace و کمترین مقدار ویژه مربوط به آزمون Wilks' Lambda به ترتیب 2/76 و 0/19 است. در بین متغیرهای تابع کانونی مربوط به صفات بیوشیمیایی، متغیر کانونی سوم با 58 درصد بیشترین سهم را در تبیین صفات نشان داد. دو متغیر کانونی اول و دوم به ترتیب دارای 22 و 15 درصد سهم بودند. متغیرهای تابع کانونی مربوط به صفات مورفوفیزیولوژی به ترتیب 32، 23 و 13 درصد را تبیین کردند. بهطورکلی نتایج معادلات کانونی صفات متقابل نشان داد هر چه میزان مواد جامد محلول در انگور سیستانی بالا باشد، کیفیت میوه و ماندگاری پس از برداشت انگور یاقوتی بالاتر می رود درحالیکه درصد پوسیدگی، درصد کاهش وزن خوشه و درصد ریزش حبه ها کاهش می یابد. همچنین هر چه اسیدیته کل در میوه بالا می رود میزان ماندگاری پس از برداشت بیشتر و درصد کاهش وزن خوشه کاهش می یابد.
کلید واژگان
اسیدیته کلتوابع
درصد پوسیدگی
شاخص طعم
ضرایب
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2022-08-231401-06-01
ناشر
دانشگاه ارومیهUrmia University
سازمان پدید آورنده
استادیار پژوهشکده کشاورزی دانشگاه زابل. ایراناستادیار پژوهشکده کشاورزی، دانشگاه زابل. ایران
دانشجوی دکترای حشره شناسی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک. ایران



