بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره گیاهان گل گاو زبان (Echium amoenum L.) و ختمی سیاه (Althaea rosea var. nigra) استخراج شده به روش خیساندن و فراصوت
(ندگان)پدیدآور
زمانخانی, مهشیدمعینی, سهرابمهستی شتربانی, پیمانمیرسعیدقاضی, حسینجعفرپور, افشیننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی لاتین
زبان مدرک
فارسیچکیده
هدف از این مطالعه بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره گل گاوزبان (Echium amoenum L) و ختمی سیاه (Althaea rosea var. Nigra) بود. عصارهها از طریق روش خیساندن و فراصوت با استفاده از آب یا متانول بهدست آمد. سپس محتوای فنل و فلاونوئید، فعالیت مهار رادیکالهای آزاد و ضدباکتریایی عصارهها مورد بررسی قرار گرفت و آنالیز ترکیبات فنولی توسط دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا انجام گردید. نتایج بهدست آمده نشان داد که یشترین میزان ترکیبات فنلی و آنتوسانین و فعالیت آنتیاکسیدانی در روش FRAP در نمونهای که به روش فراصوت و حلال آب استخراج شده است، مشاهده گردید و عصارههای استخراج شده با روش خیساندن و حلال متانول بیشترین میزان ترکیبات فلانوئیدی را دارا بودند. در بررسی فعالیت به داماندازی رادیکال با دی فنیل پیکریل هیدرازیل، در هر دو عصاره بهدست آمده به روش فراصوت غلظت کمتری IC50 تعیین گردید. نتایج حاصل از اثر مهارکنندگی عصارهها بر فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز نشان داد که با افزایش غلظت عصاره اثر مهارکنندگی آن نیز افزایش یافت. مواد موثره شناسایی شده با دستگاه HPLC نشان داد که اسید سیرینجیک و اسید گالیک ماده موثره اصلی در عصاره ختمی سیاه و گل گاوزبان بهترتیب بودند. نتایج بهدست آمده از این تحقیق حاکی از آن بود که فعالیت ضدباکتریایی عصاره ختمی بهطور معنیداری بیشتر از عصاره گل گاو زبان بوده است. این مطالعه پیشنهاد میکند که عصارههای گل گاو زبان و ختمی سیاه را میتوان بهعنوان یک نگهدارنده طبیعی در فرمولهای غذایی گنجانید تا ویژگیهای ارتقادهنده سلامت آنها را بهبود بخشد.
کلید واژگان
عصارههای طبیعیروش خیساندن
استخراج به کمک فراصوت
پلیفنل
شیمی مواد غذایی
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2022-07-231401-05-01
سازمان پدید آورنده
گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال، تهران، ایران.گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال، تهران، ایران.
گروه کنترل کیفی، واحد علوم و تحقیقات، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
گروه علوم و صنایع غذایی، گروه فنی کشاورزی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران.
گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گرمسار، تهران، ایران.