اثر کنه کشی دو اسانس گیاهی انیسون و مرزه بختیاری بر کنه تارتن دولکه ای
(ندگان)پدیدآور
پورشب, محمد حسینکریمی, جابرعباسی پور, حبیباحدیت, علینوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
کنه تارتن دولکه ای،Koch Tetranychus urticae به دلیل انتشار جهانی گسترده، دامنه میزبانی وسیع، خسارت شدید، نرخ بالای افزایش جمعیت و توانایی در ایجاد مقاومت به آفت کش ها اهمیت زیادی دارد. در این تحقیق اثر کنه کشی اسانسهای گیاهی انیسون Pimpinella anisum و مرزه بختیاری Satureja bachtiarica بر مرحله بالغ کنه تارتن دولکه ای مورد بررسی قرار گرفت. اندام های گیاهی شامل بذر گیاه انیسون و شاخ و برگ گیاه مرزه بختیاری در دستگاه کلونجر اسانس گیری شدند. اسانس به دست آمده با سولفات سدیم عاری از رطوبت گردید و تا زمان آزمایش در دمای 4 درجه سلسیوس نگهداری شد. غلظت های اصلی آزمایش برای اسانس انیسون 33/3، 66/6، 33/13، 66/26 و 33/53 میکرولیتر بر لیتر هوا و برای اسانس مرزه بختیاری ١۶۶/٠، ۳۳/٠، ۶۶/٠، ۳۳/١ و ۶۶/٢ میکرولیتر بر لیتر هوا بود. اثر بخارهای حاصل از این دو اسانس، بر مرحله بالغ کنه تارتن دولکه ای سمی بود. مقادیر LC50 مرحله بالغ برای گیاه انیسون 63/10 میکرولیتر و برای گیاه مرزه بختیاری 33/0 میکرولیتر بر لیتر هوا به دست آمد. همچنین با افزایش غلظت اسانس، میزان مرگ و میر مرحله بالغ افزایش یافت. بر اساس نتایج این تحقیق، اسانس های گیاهی مرزه بختیاری و انیسون می توانند برای کنترل تلفیقی آفات به عنوان یک آفت کش طبیعی در نظر گرفته شوند.
کلید واژگان
کنه تارتن دولکه ایانیسون
مرزه بختیاری
کنه کش
اسانس
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2016-02-201394-12-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی اراکIslamic Azad University of Arak
سازمان پدید آورنده
گروه حشره شناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایرانگروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد
گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد
گروه حشره شناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران، ایران




