اثر بخشی اقلیم بر تولید گندم دیم در وادی زر افشان با تأکید بر رایان پنجکنت
(ندگان)پدیدآور
حسینی روز بهانی, محمد حسینیو اکتان اسمت آویچ, مرتضینوع مدرک
Textپژوهشي
زبان مدرک
فارسیچکیده
گندم غذای اصلی انسان است که به طور مستقیم مورد مصرف قرار میگیرد. شناخت پارامترهای اقلیمی و بررسی نیازهای اقلیم شناختی گیاهان زراعی از مهمترین عوامل موثر در تولید گندم دیم اسـت. این مطالعه با توجه به اهمیتی که پارامترهای اقلیمی در تولیدات گندم دیم داشته و نیز به علـت توانـاییهـای بالقوه دیم زارهای کشور تاجیکستان از جمله رایان پنجکنت وا قع در وادی زرافشان میباشد. داده های مورد استفاده در این مطالعه از طریق اداره هواشناسی و وزارت کشاورزی تاجیکستان و اداره کشاورزی پنجکنت بهصورت میدانی و کتابخانهای جمعآوریشده است. در گام اول داده ها از نظر همگنی و یکدستی بررسی گردید. در گام بعدی با به کارگیری نرم افزار Lars Wg با استفاده از مدل های سری HadGEM2-ES و سه سناریوی RCP26 , RCP45 , RCP85 در دوره 2011-2050 توانایی مدل لارس برای پیش بینی متغیرهای اقلیمی ایستگاه پنجکنت مورد ارزیابی قرار گرفت و سپس داده های پیش بینی شده با داده های مشاهداتی مورد ارزیابی قرار گرفت و همچنین از طریق همبستگی و آزمون Anova بین پارامترهای اقلیمی و تولید گندم دیم در هکتار و با روش تورنت وایت تیپ اقلیمی مورد بررسی قرار گرفته است.نتایج ارتباط بین پارامترهای اقلیمی و تولید گندم دیم با استفاده از آزمون تحلیل واریانس ( F) و مقایسه با جدول ضرایب F نشان داد؛ میان بارش اردیبهشت و حداکثر دمای خرداد با تولید گندم ارتباط معنادار وجود دارد و نیز بارندگی ماه مهر، حداکثر دمای آبان با تولید گندم دیم ایستگاه پنجکنت ارتباط معناداری در هر هکتار وجود ندارد.
کلید واژگان
اقلیمگندم دیم
همبستگی
رایان پنجکنت.
اب و هواشناسی
شماره نشریه
71تاریخ نشر
2024-01-011402-10-11
ناشر
دانشگاه خوارزمی تهرانسازمان پدید آورنده
دانشجوی وزارت اموزش و پرورش و علوم تاجیکستان، دانشگاه دولتی پداگونی صدرالدین عینیدکترای علوم جغرافیا وزارت اموزش و پرورش و علوم تاجیکستان، دانشگاه دولتی پداگونی صدرالدین عینی
شاپا
2228-77362588-5138




