تاثیر پودر سه نوع ادویه غذایی روی مرگومیر و تولید نتاج حشراتکامل سوسک کشیش (Col., Bostrichidae) Rhyzopertha dominica (F.)
(ندگان)پدیدآور
عاشوری, شبنمشایسته, نورالدیننوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در این تحقیق اثر کشندگی پودر سه فرآورده گیاهی که به عنوان ادویه غذایی برای انسان محسوب می گردند، شامل دارچین (Cinnamomum aromaticum Ness.)، زردچوبه (.Curcuma longa L) و فلفل قرمز (.Capsicum annuum L) روی حشرات بالغ سوسک کشیش ارزیابی شد. آزمایشات در نسبت های 0، 5/0، 85/0، 5/1، 3 و 5 درصد وزنی در 4 تکرار، تحت دمای 1±28 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5±70 درصد صورت گرفت. در هر تیمار 20 عدد حشره کامل (1-4 روزه) قرار داده شد. مرگ ومیر در فواصل زمانی 1، 3، 5، 7 و 14روز پس از شروع آزمایش ثبت گردید. پس از 14 روز همه حشرات زنده از تکرارها حذف و نمونه ها در شرایط مشابه برای برآورد نتاج به مدت 36 روز دیگر نگهداری شدند. نتایج نشان داد که هر سه ماده در مقایسه با شاهد اثرات کشندگی مطلوبی روی حشرات بالغ داشته اند. سمیت این مواد با افزایش غلظت و زمان قرار گرفتن در معرض ترکیبات گیاهی، افزایش یافت. بیشترین میزان مرگ ومیر به ترتیب در بیشترین غلظت و بیشترین مدت زمان قرارگیری در معرض زردچوبه، فلفل قرمز و دارچین ثبت گردید. مقادیر LD50 پس از 14 روز از شروع آزمایش به ترتیب برای زردچوبه 49/1، فلفل قرمز 10/2 و دارچین 3 درصد وزنی محاسبه شد. هر سه ماده در بیشترین غلظت سبب کاهش قابل توجهی در تولید نتاج نسل اول (F1) شدند، به طوری که پودر دارچین در غلظت 5 درصد وزنی به طور کامل (100%) از تولید نتاج ممانعت کرده است. این تحقیق بیانگر این است که هر سه ماده می توانند در حفاظت غلات انباری از حمله سوسک کشیش موثر باشند.
کلید واژگان
دارچینزردچوبه
فلفل قرمز
سوسک کشیش
پودر
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2010-05-221389-03-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی اراکIslamic Azad University of Arak
سازمان پدید آورنده
حشرهشناسی کشاورزی، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیهدانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد




