تأثیر قارچهای میکوریزی و هورمونهای رشد بر عملکرد و غلظت برخی عناصر غذایی در گیاه سیب زمینی
(ندگان)پدیدآور
مرادی, فاطمهگلچین, احمدعبداللهی, سمانهنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
قارچهای میکوریزی از جمله ریزجاندارنی هستند که موجب افزایش توانایی گیاه میزبان در جذب فسفر و عناصر معدنی از خاک، بخصوص از منابع غیر قابل دسترس آنها میشوند. هورمونهای رشد نیز با تأثیر بر گسترش ریشهزایی میتوانند بر رشد و جذب مواد غذایی مؤثر باشند. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر هورمونهای رشد و قارچهای میکوریزی بر عملکرد و غلظت عناصر غذایی پر مصرف گیاه سیبزمینی رقم فونتانه به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی در گلخانه به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش شامل چهار سطح هورمون رشد (بدون هورمون (شاهد)، جیبرلیک اسید (GA)، ایندول استیک اسید (IAA) و نفتالین استیک اسید (NAA)) و چهار سطح قارچ میکوریزی (بدون تلقیح قارچ (شاهد)، تلقیح با قارچ فونلیفورمیس موسهآ، تلقیح با قارچ رایزوفاگوس اینترارادیسز و تلقیح با مخلوط دو قارچ بود. نتایج حاصل نشان داد که کاربرد هورمونهای رشد و قارچهای میکوریزی تأثیر معنیداری بر عملکرد تر، درصد ماده خشک و متوسط قطر غده و نیز غلظت نیتروژن، فسفر و پتاسیم غده داشت. بیشترین عملکرد تر، درصد ماده خشک و غلظت نیتروژن غده در تیمار تلقیح شده با مخلوط دو قارچ + GA، بیشترین مقدار متوسط قطر غده و غلظت پتاسیم غده در تیمار تلقیح شده با قارچ فونلیفورمیس موسهآ + GA و بیشترین غلظت فسفر غده در تیمار تلقیح شده با رایزوفاگوس اینترارادیسز + NAA اندازهگیری شد. بهطور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که کاربرد توأم قارچ میکوریزی و هورمون رشد بیشترین تأثیر را در افزایش عملکرد و غلظت عناصر پر مصرف غده سیب زمینی داشت.
کلید واژگان
جیبرلیک اسیدنفتالین استیک اسید
ایندول استیک اسید
فونلیفورمیس موسهآ
رایزوفاگوس اینترارادیسز
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2019-05-221398-03-01
ناشر
موسسه تحقیقات خاک و آبAgricultural Research,Education and Extension Organization
سازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه خاکشناسی، دانشگاه زنجاناستاد گروه خاکشناسی، دانشگاه زنجان
دانشجوی دکتری گروه خاکشناسی، دانشگاه زنجان
شاپا
2228-71242228-7132




