اثرات کودهای آلی، گاوی و اوره برانباشتگی کادمیوم و رشد گیاه خرفه (Portulaca eoleracea)
(ندگان)پدیدآور
فلاح, سیفالهسلطانینژاد, فتانهتدین, محمودرضانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
سبزیجات یکی از مهمترین منابع ورود کادمیوم به زنجیره غذایی انسان هستند که میتواند تهدیدی جدی برای سلامت انسان باشد. بنابراین، به منظور بررسی اثرات کودهای آلی، شیمیایی و تلفیقی بر تجمع کادمیوم در گیاه خرفه، آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار اجرا شد. تیمارهای کودی شامل دو سطح کود گاوی (60 و 120 میلیگرم نیتروژن در کیلوگرم خاک)، دو سطح کود اوره (60 و 120 میلیگرم نیتروژن در کیلوگرم خاک)، سه سطح کود تلفیقی (60 + 30 ، ۴۵+۴۵، ۶۰+۳۰ میلیگرم نیتروژن از منبع کود گاوی و کود اوره)، تیمار شاهد (عدم مصرف کود) تحت دو سطح کادمیوم (عدم کاربرد کادمیوم و کاربرد 10 میلیگرم کادمیوم بر کیلوگرم خاک) مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد غلظت و تجمع کادمیوم در گیاه با افزایش نیتروژن خصوصاً از منبع کود گاوی کاهش یافت و تیمار 120 میلیگرم نیتروژن از منبع کود گاوی دارای کمترین میزان کادمیوم بود. با افزایش مصرف کودهای اوره، گاوی و تلفیقی، غلظت و جذب نیتروژن افزایش یافت. بیشترین عملکرد در تیمار 120 میلیگرم نیتروژن از منبع کود گاوی حاصل شد و عملکرد تیمار 120 میلیگرم نیتروژن از منبع اوره بدون اختلاف معنیدار با تیمار 90 میلیگرم نیتروژن از منبع تلفیقی (1:1) در رتبه بعدی قرار گرفت. به طورکلی نتیجهگیری میشود که استفاده از کود گاوی در تولید سبزیجات به دلیل جلوگیری از انتقال کادمیوم به بافت سبزیجات راهکار مؤثری برای حفاظت زنجیره غذایی از آلودگی به کادمیوم است.
کلید واژگان
آلودگیسبزی سالم
کود دامی
فلز سنگین
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2017-02-191395-12-01
ناشر
موسسه تحقیقات خاک و آبAgricultural Research,Education and Extension Organization
سازمان پدید آورنده
استاد دانشگاه شهرکرددانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشگاه شهرکرد
دانشیار دانشگاه شهرکرد
شاپا
2228-71242228-7132




