تأثیر سطوح مختلف کیتوسان بر برخی خصوصیات فیزیولوژیک پایه های سیترنج و نارنج تحت تنش شوری
(ندگان)پدیدآور
عابدی, بهراماسفندیاری, بهناموصال, سعیدرضاداوری نژاد, غلامحسین
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
با توجه به روند افزایشی توسعه اراضی شور و کمبود اراضی مطلوب برای کشاورزی در طی یک دهه اخیر، شناسایی پایههای مقاوم به شوری جهت بهبود عملکرد از اهمیت زیادی برخوردار است .بدین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کامل تصادفی بر روی دو پایه سیترنج و نارنج با 5 سطح (50،0، 100، 150 و 200 میلیمولار) به همراه تیمار صفر (شاهد) و دو سطح 50 و 100 پیپیام کیتوسان (به صورت مصرف خاکی و محلولپاشی) در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. نتایج نشان داد که اثر متقابل شوری × کیتوسان × پایه مرکبات برای تمام صفات مورد بررسی معنیدار بود. با افزایش غلظت نمک فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی کاتالاز، سوپراکسیددیسموتاز، میزان پرولین و غلظت کربوهیدارتهای محلول بطور معنیداری افزایش یافتند. همچنین، برخی صفات نظیر رطوبت نسبی، کلروفیل a، b و پروتئین کل با افزایش غلظت شوری کاهش معنیداری را نشان دادند. بطور کلی غلظت 100 پیپیام و محلولپاشی کیتوسان بیشترین تاثیر را بر روند بهبود و تحمل شوری در هر دو پایه سیترنج و نارنج به همراه داشت. از نظر مقاومت به شوری پایه نارنج در مقایسه با سیترنج تحت تاثیر سطوح بالاتر شوری مقاومت بیشتری را نشان داد. با توجه به نتایج، میتوان اظهار داشت که پایه نارنج متحملتر به شوری میباشد و کیتوسان میتواند باعث بهبود شرایط رشد مرکبات تحت تاثیر تنش شوری شود.
کلید واژگان
کلرید سدیمکیتوسان
نارنج
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2022-02-201400-12-01
ناشر
دانشگاه ارومیهUrmia University
سازمان پدید آورنده
استادیار گروه باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.دانشجو دکتری گروه باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد. ایران.
استادیار گروه پژوهشکده علوم گیاهی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
استاد گروه باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.



