تأثیر غلظت های مختلف ایندول بوتیریک اسید و نوع قلمه بر قابلیت ریشه زایی قلمه های برخی از گونه های گلابی
(ندگان)پدیدآور
هناره, مشهیدپاداشت, محمد نقیبوذری, ناصر
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
پژوهش حاضر به منظور بررسی ریشه زایی قلمه تعدادی از گونه های گلابی ایران انجام شد. این گونه ها میتوانند بعنوان پایه برای ارقام تجاری گلابی استفاده شوند. قلمه های ابتدایی و انتهایی گونه های Pyrus syriaca، P.salicifolia، P.glabra، دو ژنوتیپ از گلابی خوج گیلان به اسامی LG1461 و LG1462 از گونه P.communis و پایه پیرودوارف با غلظت های 0، ۲۰۰۰، ۴۰۰۰ و ۶۰۰۰ میلیگرم در لیتر اسید ایندول بوتیریک به مدت 10 ثانیه تیمار شدند. آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. فاکتورهای مورد مطالعه شامل ژنوتیپ، غلظت هورمون و نوع قلمه بود. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین درصد قلمه های کالوس دار با 85/8 % و 58/3 % به ترتیب در خوج LG1462 وP. glabra مشاهده شد. بیشترین کالوس زایی و ریشه زایی به ترتیب در غلظتهای 2000 و 4000 میلیگرم در لیتر هورمون اسید ایندول بوتیریک بدست آمد. دو نوع قلمه از لحاظ کالوس زایی اختلاف معنیداری نداشتند ولی قلمه انتهای شاخه ریشه زایی بیشتری نسبت به قلمه ابتدای شاخه داشت. بیشترین درصد قلمه های ریشه دار در قلمه انتهایی شاخه در پایه پیرودوارف با تیمار 4000 میلیگرم در لیتر اسید ایندول بوتیریک با 40 درصد ریشه زایی مشاهده شد. در ژنوتیپهای وحشی بیشترین درصد قلمه های ریشهدار در P.salicifolia با تیمار 6000 میلیگرم در لیتر و P. syriaca با تیمارهای 6000 و 4000 میلیگرم در لیتر این هورمون در قلمه انتهایی با 20 درصد ریشه زایی ثبت شد.
کلید واژگان
Pyrus sppاسید ایندول بوتیریک
قلمه ابتدایی
قلمه انتهایی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2022-02-201400-12-01
ناشر
دانشگاه ارومیهUrmia University
سازمان پدید آورنده
استادیار بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجانغربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران.استادیار پژوهشکده چای، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، لاهیجان، ایران.
دانشیار پژوهشکده میوههای معتدله و سردسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.



