تأثیر شدت هرس بر عملکرد و خواص کیفی میوه و روغن زیتون رقم زرد
(ندگان)پدیدآور
سلیمانی, علیقلی یان, احمدفلاحی, اسماعیلیوسفی, زهرا
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
هرس درختان و تعیین شدت مناسب آن برای افزایش فعالیتهای رویشی و زایشی و همچنین نورگیری برگها در کل حجم تاج درخت ضروری است. بدین منظور تحقیقی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار روی درختان زیتون رقم زرد در طی دو سال پی در پی، اجرا شد. هرس باردهی در شدتهای مختلف، شامل چهار سطح شاهد (بدون هرس)، کاهش 15، 30 و 45 درصد از حجم تاج پوششی درختان 20 ساله زیتون واقع در ایستگاه تحقیقات زیتون رودبار در سال اول آزمایش انجام شد. نتایج نشان داد که تعداد گلهای نر و ماده و همچنین عملکرد درختان تحت تأثیر شدت هرس قرار گرفتند. بر این اساس درختان با هرس 45 درصد بیشترین تعداد گلهای نر و ماده را داشتند. با اینحال، عملکرد درختان در سطح هرس 30 درصد بیشتر از سایر تیمارهای هرس بود. درصد روغن میوه ها در درختان هرس شده در مقایسه با شاهد تفاوت معنی داری نشان نداد، لیکن با توجه به عملکرد بالا در درختان با شدت هرس 30 درصد، راندمان عملکرد روغن نیز در این درختان بالا بود. در بین شاخص های کیفی مختلف اندازهگیری شده روغن، از قبیل ظرفیت آنتیاکسیدانی، اسیدیته آزاد روغن، ارزش پراکسید و شاخصهای اسپکتروفتومتری K270، K232، ظرفیت آنتیاکسیدانی و شاخص عددپراکسید روغن، تحت تأثیر هرس، افزایش نشان دادند و بیشترین مقدار ظرفیت آنتیاکسیدانی و عدد پراکسید، بهترتیب در هرس 30 و 15 درصد مشاهده شد. با توجه به نتایج پژوهش حاضر به نظر میرسد هرس 30 درصد، میتواند به عنوان سطح مناسب و متعادل از شدت هرس در زیتون رقم زرد مورد استفاده قرار گیرد.
کلید واژگان
حجم تاجعملکرد روغن
ظرفیت آنتی اکسیدانی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2022-02-201400-12-01
ناشر
دانشگاه ارومیهUrmia University
سازمان پدید آورنده
دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، ایران.دانشجوی دکتری گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، ایران.
استاد مرکز تحقیقات و توسعه پارما، دانشگاه آیداهو، آمریکا.
استادیار گروه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران.



