تعیین مقدار بهینهی ایزولهی پروتئین ماهی به عنوان جایگزین چربی در ساخت همبرگر کمچرب با استفاده از آنالیز تشریحی کمّی (QDA) و آنالیز مولفههای اصلی (PCA)
(ندگان)پدیدآور
حسینی شکرابی, سید پژمانشویکلو, امیررضارزمجو, اکرمنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
هدف از این پژوهش تعیین مقدار بهینهی ایزولهی پروتئین ماهی به عنوان جایگزین چربی در ساخت همبرگر کمچرب با استفاده از آنالیز تشریحی کمّی (QDA) و بررسی برخی ویژگیهای کاربردی محصول تولیدی بود. به این منظور ایزولهی پروتئین ماهی(FPI) از پسماند تولید کنسرو از ماهی تون زرد باله (Thunnus albacares) به روش تغییر pH تهیه شد. از طرف دیگر همبرگر گوشت گوساله با جایگزینی چربی با FPI با نسبت های صفر (تیمار کنترل یا شاهد)، %3 ، %6 ، %9 و %12 تولید گردید. نمونههای حاوی FPI برای ارزشیابی حسی و بررسی ترکیبات تقریبی، pH، کاهش قطر محصول، میزان کلسترول، ظرفیت نگهداری آب (WHC)، شاخصهای رنگ و بافت مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد افزایش مقدار FPI در فرمولاسیون، تاثیری بر بوی محصول نداشت؛ ولی این مهم بر دیگر ویژگیهای حسی مانند طعم، بافت، رنگ و پذیرش کلی تاثیر معنیداری داشت (05/0>p). از سوی دیگرمیزان رطوبت، خاکستر و پروتئین در تیمارها با افزایش مقدار ایزولهی پروتئین ماهی در همبرگر افزایش یافت؛ بهطوریکه مقادیر این شاخصها در تیمار حاوی 12 درصد FPI به ترتیب 84/67، 94/4 و 40/26 درصد بود که بطور معنیداری بالاتر از سایر تیمارها بود (05/0>p). بالاترین ظرفیت نگهداری آب (50/52 درصد) و بازده پخت (75/91 درصد) و نیز کمترین کاهش قطر (85/9 درصد) نیز مربوط به این تیمار بود. بافت این تیمار همچنین دارای بیشترین حالت ارتجاعی (49/0)، قوام (74/0) و قابلیت جویدن (mj 15/165) بود. با استفاده از دادههای حسی به دست آمده از آنالیز تشریحی کمّی (QDA) و نیز بررسی مقایسهیی نتایج به کمک آنالیز مولفههای اصلی (PCA) ، مقدار بهینهی ایزولهی پروتئین ماهی در محصول 12 درصد تعیین شد. بنابراین، جایگزینی کامل چربی با FPI در فرمولاسیون همبرگر امکان پذیر میباشد و با کاهش مقدار کلسترول، میتوان محصول بازارپسندی را برای مصرفکنندگانی که به دنبال محصولات کمچرب و کمکلسترول هستند، تولید کرد.
کلید واژگان
همبرگر کمچربایزولهی پروتئین ماهی(FPI)
ارزشیابی حسی
PCA
QDA
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2019-06-221398-04-01
ناشر
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورAgricultural Research,Education and Extension Organization
شاپا
1026-13542322-5998




