اثر سطوح آبیاری و حاصلخیزکنندههای خاک بر اجزای عملکرد و عملکرد دانه و موسیلاژ گیاه دارویی بالنگوی شهری (Lallemantia royleana Benth.) در شرایط آبوهوایی تربت جام
(ندگان)پدیدآور
جهانگیری, هدیملافیلابی, عبدالهحسینی, هاشم
نوع مدرک
Textعلمی - پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بالنگوی شهری با نام علمی (Lallemantia royleana Benth.)، گیاهی دارویی از خانواده نعناعیان است که علاوهبر مصارف دارویی، کاربردهای فراوانی در صنایع غذایی و بهداشتی دارد. این آزمایش با هدف بررسی اثر سطوح آبیاری و کودهای آلی بر عملکرد دانه و برخی ویژگیهای کیفی دانه بالنگوی شهری بهصورت اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی تربت جام در سال زراعی 98-1397 انجام شد. عامل کرت اصلی چهار سطح آبیاری با استفاده از تشتک تبخیر (35 (بهعنوان شاهد)، 53، 71 و 89 میلیمتر) و عامل کرت فرعی، چهار نوع حاصلخیزکننده خاک برابر با 10 تن در هکتار (بدون مصرف کود (شاهد)، کود دامی از نوع گاوی پوسیده، کمپوست قارچ و کمپوست زباله شهری) بود. صفات مورد مطالعه شامل ارتفاع بوته، طول ریشه، عملکرد بیولوژیک، تعداد دانه در بوته، وزن هزار دانه و عملکرد دانه در بوته، درصد موسیلاژ، فاکتور تورم (میلیمتر) و عملکرد موسیلاژ بود. نتایج نشان داد که اثر سطوح آبیاری و مصرف حاصلخیزکنندههای خاک تأثیر معنیداری بر صفات کمّی و کیفی گیاه بالنگوی شهری داشت. بیشترین و کمترین عملکرد دانه بر اساس سطوح آبیاری بهترتیب مربوط به تبخیر روزانه 35 میلیمتر (20/2 گرم در بوته) و 89 میلیمتر (45/1 گرم در بوته) بود. در مقایسه حاصلخیزکنندههای خاک بیشترین و کمترین مقدار عملکرد دانه بهترتیب مربوط به مصرف کود گاوی (35/2 گرم در بوته) و شاهد (33/1 گرم در بوته) بود. همچنین بیشترین عملکرد موسیلاژ (72/33 گرم بر مترمربع) از تیمار تبخیر روزانه 35 میلیمتر و مصرف کود گاوی و کمترین مقدار (26/15 گرم بر مترمربع) از تیمار تبخیر روزانه 89 میلیمتر و بدون مصرف کود بهدست آمد. بالاتر بودن عملکرد موسیلاژ در تیمار تبخیر روزانه 35 میلیمتر و مصرف کود گاوی مربوط به عملکرد دانه بالاتر در این تیمار میباشد. بر اساس نتایج این مطالعه بهمنظور بهدست آوردن حداکثر عملکرد کمّی و کیفی در گیاه بالنگوی شهری در شرایط آبوهوایی تربت جام، سطح آبیاری بر اساس تبخیر روزانه 35 میلیمتر همراه با مصرف کود گاوی توصیه میگردد.
کلید واژگان
فاکتور تورمکشاورزی پایدار
کود گاوی
محتوی موسیلاژ
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2021-07-231400-05-01
سازمان پدید آورنده
گروه باغبانی، گرایش فیزیولوژی و اصلاح گیاهان دارویی، واحد تربت جام، دانشگاه آزاد اسلامی، تربت جام، ایرانگروه زیست فناوری مواد غذایی، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران.
گروه کشاورزی و منابع طبیعی، واحد تربت جام، دانشگاه آزاد اسلامی، تربت جام، ایران.