بررسی آنالیزهای رشدی سه گونه رازیانه(Foeniculum vulgare) ، کنجد (Sesamum indicum) و لوبیا (Phaseolus vulgaris) در ترکیبهای مختلف کشت مخلوط
(ندگان)پدیدآور
رنجبر, فاطمهکوچکی, علیرضانصیری محلاتی, مهدی
نوع مدرک
Textعلمی - پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی شاخصهای رشدی سه گیاه رازیانه (Foeniculum vulgare)، لوبیا (Phaseolus vulgaris) و کنجد (Sesamum indicum) در تیمارهای مختلف کشت مخلوط و خالص، آزمایشی در سال زراعی 90-1389 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی صورت گرفت. آزمایش بهصورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل کشت خالص رازیانه، کشت خالص کنجد، کشت خالص لوبیا، کشت مخلوط ردیفی رازیانه - لوبیا، کشت مخلوط ردیفی رازیانه - کنجد، کشت مخلوط ردیفی کنجد - لوبیا و کشت مخلوط ردیفی رازیانه - لوبیا - کنجد بودند. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که در رازیانه بیشترین میزان ماده خشک (6/184 گرم بر مترمربع) و شاخص سطح سبز (28/1) مربوط به تیمار کشت خالص بود. در مورد کنجد بالاترین عملکرد ماده خشک، (1023 گرم بر مترمربع) و شاخص سطح برگ (2/4) در تیمارهای کنجد خالص و کنجد - رازیانه بهدست آمد. در گیاه لوبیا بیشترین عملکرد ماده خشک (39/546 گرم بر مترمربع) و شاخص سطح برگ (8/3)، در تیمار کشت خالص لوبیا حاصل شد. کمترین میزان ماده خشک (54 گرم بر مترمربع) و سطح برگ (61/0) در رازیانه بهترتیب در تیمار کشت مخلوط رازیانه- کنجد-لوبیا و رازیانه- کنجد بهدست آمد. در مورد کنجد کمترین میزان ماده خشک (286 گرم بر مترمربع) و سطح برگ (24/3) در تیمارهای کنجد – رازیانه و کنجد- رازیانه- لوبیا مشاهده شد. لوبیا در تیمار کنجد– رازیانه- لوبیا، کمترین میزان ماده خشک (110 گرم بر مترمربع) و همچنین کمترین سطح برگ (08/3) را نشان داد. حداکثر سرعت رشد محصول در رازیانه در تیمار کشت خالص (19/5گرم بر مترمربع در روز)، در کنجد در تیمار کنجد خالص (53/24 گرم بر مترمربع در روز) و در مورد لوبیا در تیمار لوبیا خالص مشاهده شد. کمترین سرعت رشد در مورد رازیانه در تیمار رازیانه- کنجد- لوبیا، در کنجد در تیمار کنجد- رازیانه و در مورد لوبیا در تیمار لوبیا– رازیانه و کنجد بهترتیب (62/1، 59/6 و 26/3گرم بر مترمربع در روز) بهدست آمد.
کلید واژگان
سرعت رشد گیاهشاخص سطح برگ
کشت مخلوط ردیفی
نسبت برابری زمین
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2021-07-231400-05-01
سازمان پدید آورنده
گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی،دانشگاه فردوسی مشهد، ایرانگروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی،دانشگاه فردوسی مشهد، ایران
گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی،دانشگاه فردوسی مشهد، ایران