اثر دو سطح پروتئین خوراک آغازین و شیر مصرفی بر عملکرد، فراسنجههای شکمبهای و نرخ عبور در دستگاه گوارش گوسالههای هلشتاین
(ندگان)پدیدآور
مهرداد, نسرینچاشنی دل, یدالهتیموری یانسری, اسدالهخوروش, محمد
نوع مدرک
Textعلمی پژوهشی - تغذیه نشخوارکنندگان
زبان مدرک
فارسیچکیده
امروزه، اهمیت تغذیه کمی و کیفی گوسالهها، برای تحریک مصرف کافی خوراک آغازین بهمنظور توسعهی شکمبه و دستیابی به وزن مناسب از شیرگیری در زمان مطلوب و همچنین کاهش هزینه ها مدنظر می باشد. بنابراین، پژوهش حاضر بهمنظور بررسی اثرات سطوح پروتئین خوراک آغازین و مقدار شیر مصرفی، بر عملکرد و فراسنجههای شکمبهای در گوسالههای نر شیرخوار هلشتاین انجام شد. بدین منظور 40 رأس گوسالهی نر تازه متولدشده، به مدت 75 روز مورد پژوهش قرار گرفتند. گوسالهها بعد از 3 روز تغذیه با آغوز، بهطور کاملاً تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. گروه اول 10 درصد وزن بدنشان و گروه دوم 7 درصد وزن بدنشان با شیر تغذیه شدند. این دو گروه دوباره به دو زیرگروه دیگر تقسیم شدند. یک زیرگروه با خوراک آغازین حاوی 17 درصد پروتئین و دیگری با 20 درصد پروتئین تغذیه شدند. دسترسی گوسالهها به خوراک آغازین و آب بهصورت آزاد بود. به شیر مصرفی نوبت صبح همهی گوسالهها، 2 گرم پروبیوتیک شامل: پروبیوتیک باکتریایی (پروتکسین شامل هفت گونه باکتری و دو گونه قارچ) و غیر باکتریایی (مخمر ساکارومایسس سرویزیه) اضافه شد. نمونهگیری از مایع شکمبه، در 30، 60 و 75 روزگی انجام شد. مقدار مصرف خوراک و وزن گوسالهها به ترتیب بهصورت روزانه و هفتگی اندازهگیری شد. نتایج نشان داد مصرف خوراک، افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل خوراک، قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی و pH مایع شکمبه تحت تأثیر مقدار شیر مصرفی و سطوح پروتئین خوراک قرار نگرفت. مصرف خوراک و افزایش وزن روزانه، به ترتیب در کل دوره و قبل از شیرگیری با افزایش سن افزایش و معنیدار بود. قبل از شیرگیری، ضریب تبدیل خوراک تحت اثر هفته و افزایش وزن بدن گوسالهها تحت اثر روز و اثر متقابل بین روز و سطوح پروتئین خوراک آغازین افزایش یافت. در 30 و 75 روزگی، غلظت نیتروژن آمونیاکی مایع شکمبه به ترتیب تحت تأثیر سطوح پروتئین و اثر متقابل روز و سطوح پروتئین خوراک افزایش و معنیدار بود. در 60 روزگی، غلظت کل اسیدهای چرب فرار، تحت اثر سطوح پروتئین قرار گرفت. نرخ عبور مواد جامد از شکمبه و دستگاه گوارش در بین تیمارها تحت اثر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. بهطورکلی نتایج نشان داد افزایش وزن بدن، قابلیت هضم مواد مغذی و ضریب تبدیل خوراک مصرفی در تیمار 2(17 درصد پروتئین خام و 10 درصد وزن بدن شیر مصرفی) نسبت به سایر تیمارها از وضعیت بهتری برخوردار بود.
کلید واژگان
سطوح پروتئین خوراک آغازینعملکرد
فراسنجههای شکمبهای
گوساله هلشتاین
نرخ عبور
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2019-05-221398-03-01
سازمان پدید آورنده
دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساریدانشگاه کشاورزی ومنابع طبیعی ساری
دانشگاه کشاورزی ومنابع طبیعی ساری
دانشگاه صنعتی اصفهان