اثر زیره سیاه بر فاکتورهای آنتی اکسیدانی و پارامترهای استرس اکسیداتیو در رت های مواجه شده با 1 و2- دی متیل هیدرازین
(ندگان)پدیدآور
دادخواه, ابوالفضلفاطمی, فائزهدینی, سالومه
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در این تحقیق، تاثیر مصرف غذای حاوی پودر و اسانس زیره در مهار ایجاد سرطان کولون القاء شده با دی متیل هیدرازین (DMH) مورد بررسی قرار گرفت. روش بررسی: تعداد 40 رت به 4 گروه تقسیم شدند. سرطان کولون از طریق تزریق DMH mg/kg b.w) 20( هفته ای یک بار، به مدت 5 هفته در رت ها القاء شد. گروه های تیمار، رژیم غذایی حاوی 2/0 درصد (w/w) اسانس و پودر زیره سیاه به علاوه DMH دریافت کردند. سپس بعد از اتمام دوره 16 هفته، بافتهای کبد و کولون رت ها جمع آوری گردید و فعالیت آنزیم های کاتالاز (CAT)، گلوتاتیون احیاء(GSH) ، سوپر اکسید دیسموتاز (SOD)، پر اکسیداسیون چربیها(LP) و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل پلاسما(FRAP) در بافت کبد و پلاسما اندازه گیری شد. همچنین، بافت کولون رت ها به منظور تغییرات های پاتولوژیکی مورد بررسی قرار گرفتند. یافته ها: نتایج نشان می دهد که تزریق DMH باعث افزایش میزان GSH و FRAP و کاهش میزان SOD میگردد، ولی بر روی پراکسیداسیون چربیها (LP) و فعالیت CAT بیتاثیر است. تیمار رت ها با اسانس و پودر زیره سیاه تاثیری بر روی بهبود فعالیت و میزان پارامترها ندارد، در حالیکه نتایج پاتولوژی تاثیر مثبت تیمارها را در روند سرطانزایی نشان می دهند. علاوه بر این، اسانس زیره باعث بازگرداندن سطح GSH کبدی به حالت نرمال میگردد. نتایج این مطالعه نشان می دهند که فعالیت ضد سرطانزایی اسانس و پودر زیره سیاه، احتمالا مربوط به اثرات آن در مسیرهای دیگر متابولیکی (غیر از سیستم دفاع آنتی اکسیدانی و استرس اکسیداتیو) می باشد.
کلید واژگان
سرطان کولونزیره سیاه
استرس اکسیداتیو
دی متیل هیدرازین
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2020-02-201398-12-01
ناشر
دانشگاه الزهرا(س)Alzahra University
سازمان پدید آورنده
گروه پزشکی، دانشکده پزشکی، واحد قم، دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایرانپژوهشکده مواد و سوخت هسته ای، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، تهران، ایران
باشگاه پژوهشگران و نخبگان جوان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایران.، ایران
شاپا
2251-79012538-2187



