بررسی اثرات عصاره گیاه شاه اسپرم (Tanacetum balsamita L.) بر برخی از فراسنجههای کیفی اسپرم قوچ مغانی پس از انجماد و یخگشایی
(ندگان)پدیدآور
واحدی, وحید
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
زمینه مطالعاتی: طی مراحل انجماد و یخگشایی اسپرم، استرس اکسیداتیو باعث کاهش تحرک، زندهمانی، یکپارچگی غشاء، ظرفیت آنتی اکسیدانی و در نهایت میزان باروری اسپرم میشود. گیاه شاه اسپرم به دلیل داشتن ترکیبات فنولیک دارای خاصیت آنتی اکسیدانی میباشد. هدف: در این مطالعه تأثیر عصاره گیاه شاه اسپرم به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی بر کیفیت اسپرم منجمد-یخگشایی شده قوچ مغانی مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روشها: برای این منظور در فصل تولیدمثلی از چهار رأس قوچ مغانی 4-3 ساله با میانگین وزنی 70 کیلوگرم، هفتهای دو بار اسپرمگیری شد. سپس نمونهها با رقیقکننده بر پایه زرده تخممرغ-سیترات حاوی سطوح مختلف عصاره گیاه شاه اسپرم (0، 2، 4، 8، 12 و 16 میلیلیتر در دسیلیتر محلول رقیق کننده) رقیق شدند. نمونهها پس از طی مراحل سردسازی تا دمای 4 درجه سانتیگراد، به مدت 8 دقیقه روی بخار ازت منجمد شده و تا زمان ارزیابی در داخل ازت مایع نگهداری شدند. پس از یخگشایی، فراسنجههای حرکتی اسپرم به وسیله سیستم کاسا، زندهمانی به روش رنگآمیزی ائوزین-نیگروزین، تست یکپارچگی غشاء با محلول هایپواسموتیک و تعیین اسپرمهای ناهنجار با محلول هانکوک مورد بررسی قرار گرفت. نتایج: غلظتهای 8 و 12میلیلیتر در دسیلیتر عصاره گیاه شاه اسپرم، به طور معنیداری تحرک کلی و تحرک پیش رونده اسپرم را نسبت به گروه شاهد بهبود داد (05/0p
کلید واژگان
: آنتی اکسیداناسپرم قوچ
عصاره شاه اسپرم
منجمد-یخگشایی
یکپارچگی غشایی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2021-02-191399-12-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
عضو هیأت علمی گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی مغان- دانشگاه محقق اردبیلیشاپا
2008-51252676-5705



