اثر تیمار گرمایی با روغن خام پنبهدانه (OHT) بر مقاومت به پوسیدگی و ثبات ابعاد راش ایرانی (Fagus orientalis)
(ندگان)پدیدآور
قربانی, مریمحسین زاده, سروهنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
این تحقیق به منظوربررسی اثرتیمار گرمایی باروغن خام پنبهدانه بر ویژگیهای فیزیکی و مقاومت به پوسیدگی چوب راش ایرانی به ترتیب براساس استانداردهای ASTM-D1037 و EN113 انجام شد. تیمار گرمایی در سیلندر با استفاده از روغن خام پنبه-دانه تحت دماهای 130 و 170 درجه سانتیگراد و در زمان 30 و 60 دقیقه انجامگرفت. جذب روغن، وزن مخصوص، واکشیدگی حجمی،جذب آب وکاهش وزن متعاقب پوسیدگی اندازهگیری شد. جذب روغن در 30 و 60 دقیقه به ترتیب 5/10 و 3/13 کیلوگرمبرمترمکعب برآورد شد. بیشترین دانسیته مربوط به نمونههای تیمار روغنی-گرمایی بود که در پایینترین زمان و دمای تیمار نسبت به نمونه شاهد 7/87 درصد افزایش یافت. براساس نتایج، تیمار روغنی-گرمایی، آبگریزی و ثبات ابعاد نمونهها را افزایش داد به طوریکه جذب آب تحت دمای 130 درجه سانتیگراد و زمان 60 دقیقه در مقایسه با شاهد،0/76 درصد کاهش نشان داد. مقاومت نمونههای غوطهور در روغن بهمدت 60 دقیقه در برابر قارچ پوسیدگی سفیدرنگین کمان (Trametes versicolor)، 2/80 درصد بیش از سطح شاهد برآورد شد. تیمار روغنی-گرمایی در مقایسه با روغن، به بهبود مقاومت در برابر پوسیدگی منتهی شد که این اثر در زمان 30 دقیقه معنیدار بودهاست.در مقایسه دو سطح زمانی، با افزایش دما در اصلاح روغنی-گرمایی طی زمان 30 دقیقه، مقاومت به پوسیدگی بهبود معنیدار یافت، ولیکن این بهبود تحت دمای یکسان با افزایش زمان، معنیدار نبود.
کلید واژگان
تیمار روغنی-گرماییروغن خام پنبهدانه
راش ایرانی
ثبات ابعاد
مقاومت به پوسیدگی
اصلاح چوب
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2015-05-221394-03-01
ناشر
انجمن علوم و صنایع چوب و کاغذ ایرانIranian Scientific Association of Wood and Paper Industries
سازمان پدید آورنده
دانشیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، دانشکده منابع طبیعی، گروه مهندسی چوب و کاغذدانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
شاپا
2008-90662423-3242




