تأثیر پودر دانه گشنیز و آلفا- توکوفریل استات بر پاسخ ایمنی همورال، وضعیت آنتیاکسیدانی و برخی فراسنجههای خونی جوجههای گوشتی
(ندگان)پدیدآور
ثابتان شیرازی, احمد علیحسن آبادی, احمدآگاه, محمد جوادنصیری مقدم, حسننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
این پژوهش به منظور بررسی اثرات پودر دانهی گشنیز و آلفا-توکوفریل استات بر پاسخ سیستم ایمنی، شاخصهای آنتیاکسیدانی و برخی فراسنجههای خونی جوجههای گوشتی انجام شد. تعداد 240 قطعه جوجهی گوشتی یک روزه سویهی کاب 500 در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار، سه تکرار و 20 قطعه جوجه در هر تکرار توزیع و تا سن 42 روزگی نگهداری شدند. تیمارها شامل، تغذیه شده با جیرهی پایه بدون افزودنی (کنترل منفی)، جیرهی پایه حاوی 250 میلیگرم در کیلوگرم آلفا-توکوفریل استات (کنترل مثبت) و جیرههای پایه حاوی 3/0 و 6/0 درصد پودر دانهی گشنیز بودند. در سنین 35 و 42 روزگی، دو پرنده از هر تیمار انتخاب شدند و از نظر پاسخ سیستم ایمنی همورال مورد ارزیابی قرار گرفتند. میزان مالوندیآلدئید (MDA)، آنزیمهای آنتیاکسیدانی پلاسما، تریگلیسیرید، کلسترول، HDL، LDL و VLDL در 42 روزگی اندازهگیری شدند. عیار آنتیبادی تام و ایمنوگلوبولین M در پاسخ اولیه به تزریق SRBC در تیمارهایی که دانهی گشنیز و آلفا-توکوفریلاستات مصرف کرده بودند نسبت به گروه کنترل منفی بالاتر بود اما در پاسخ ثانویه تفاوت معنیداری در بین گروهها مشاهده نشد. استفاده از پودر دانهی گشنیز منجر به افزایش معنیدار فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی سوپراکسیددیسموتاز و گلوتاتیونپراکسیداز و کاهش مالوندیآلدئید پلاسمای خون جوجههای گوشتی شد. مقدار تریگلیسرید و کلسترول سرم خون در گروههای تغذیه شده با پودر دانهی گشنیز و آلفا- توکوفریلاستات به طور معنیداری کمتر از گروه کنترل منفی بود. نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از سطوح 3/0 و 6/0 درصد دانهی گشنیز در جیرهی جوجهی گوشتی سبب تقویت سیستم ایمنی، کاهش اکسیداسیون و تعادل فراسنجههای خونی میشود.
کلید واژگان
دانه گشنیزآلفا-توکوفریل استات
فراسنجه های خونی
شاخص های آنتی اکسیدانی
جوجه گوشتی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2020-05-211399-03-01
ناشر
دانشگاه شهید چمران اهوازShahid Chamran University of Ahvaz
سازمان پدید آورنده
استادیار گروه کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد فسااستاد بخش علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد – ایران
استادیار بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران
استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
شاپا
1735-68732676-704X




