تاثیر عمل آوری سرشاخه خرما با اوره یا آنزیم بر قابلیت هضم مواد مغذی، رفتار مصرف خوراک و بعضی فراسنجههای خونی و شکمبهای گوسفند عربی
(ندگان)پدیدآور
پرنده, حمیدمحمدابادی, طاهرهبوجارپور, محمدچاجی, مرتضینوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
هدف از این آزمایش، بررسی تأثیر فرآوری سرشاخهی خرما با اوره یا آنزیم بر قابلیت هضم، رفتار مصرف خوراک و بعضی فراسنجههای خونی و شکمبهای گوسفند عربی بود. در این تحقیق از 16 رأس گوسفند عربی با میانگین سن 8 ماه و وزن 5/1±28 کیلوگرم استفاده شد. جیرهی آزمایشی شامل 50 درصد کنسانتره و 50 درصد علوفه بود. تیمارها شامل 1) جیرهی حاوی کاه گندم (شاهد)، 2) جیرهی حاوی سرشاخهی خام خرما، 3) جیرهی حاوی سرشاخهی خام خرما + 3 گرم در کیلوگرم آنزیم ناتوزیم و 4) جیرهی حاوی سرشاخهی خرما عملآوری شده با 4 درصد اوره بودند. در این آزمایش 21 روز جهت عادتپذیری و 14 روز جهت نمونهبرداری در نظر گرفته شد. در پایان آزمایش قابلیت هضم مواد مغذی، رفتار مصرف خوراک و فراسنجههای خونی و شکمبهای تعیین شدند و دادههای به دست آمده در قالب طرح کاملاً تصادفی تجزیه و تحلیل شدند. خوراک مصرفی، قابلیت هضم مادهی خشک و مادهی آلی و غلظت کلسترول خون تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. با این حال قابلیت هضم NDF و ADF و همچنین غلظت گلوکز و نیتروژن اورهای خون و نیتروژن آمونیاکی شکمبه به طور معنیداری در گوسفندان دریافتکنندهی جیره حاوی سرشاخهی خرما عملآوری شده با اوره افزایش پیدا کرد. جیرهی حاوی سرشاخهی خرما همراه با اوره بیشترین فعالیت نشخوار و جویدن را در دام به دنبال داشت و بیشترین میزان pH شکمبه با مصرف جیره حاوی سرشاخهی خرمای فراوری نشده مشاهده گردید. نتایج نشان داد که فرآوری سرشاخهی خرما با اوره و یا آنزیم بدون تأثیر منفی بر دام، باعث بهبود ارزش تغذیهای آن شده و قابلیت هضم را بالا میبرد. بنابراین شاید بتوان از آنها به جای کاه گندم در جیرهی گوسفند عربی استفاده کرد.
کلید واژگان
اورهآنزیم
سرشاخه خرما
فراسنجه های خونی و شکمبه
گوسفند عربی
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2019-09-231398-07-01
ناشر
دانشگاه شهید چمران اهوازShahid Chamran University of Ahvaz
سازمان پدید آورنده
دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایراندانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
شاپا
1735-68732676-704X




