اثر مغز میوه بلوط بر قابلیت هضم، عملکرد رشد، جمعیت پروتوزوآ و برخی فراسنجههای خونی و شکمبهای بزغالههای پرواری
(ندگان)پدیدآور
حسینپور محمدابادی, حسینچاجی, مرتضینوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
استفاده از منابع خوراکی غیر معمول در هر منطقه، به تولید محصولات دامی اقتصادی برای رفع نیاز جامعه کمک میکند و باعث کاهش رقابت غذایی دام با انسان میشود. آزمایش حاضر با هدف بررسی امکان استفاده از مغز میوهی بلوط و اثرات آن به عنوان یک منبع نشاستهای و دارای تانن به عنوان یک مادهی ضد تغذیهای، به صورت جایگزین با بخش دانهای در جیرهی بزغالههای پرواری انجام شد. در این آزمایش از 36 رأس بزغاله نر ترکی با میانگین وزن 2± 15 کیلوگرم استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیرههای حاوی ۲۱ و ۴۲ درصد مغز میوهی بلوط و جیرهی شاهد بودند. بزغالهها به مدت 90 روز با جیرههای آزمایشی تغذیه شدند. مصرف خوراک، قابلیت هضم ظاهری، فرآسنجههای تخمیری شکمبه نظیر اسیدهای چرب فرار و جمعیت پروتوزوآی شکمبه، فرآسنجههای خونی و فعالیت جویدن بزغالهها اندازهگیری شد. نتایج نشان داد استفاده از مغز میوهی بلوط تأثیری بر مادهی خشک مصرفی کل دورهی آزمایشی، قابلیت هضم ظاهری مادهی خشک، پروتئین خام، الیاف نامحلول در شویندهی خنثی و شویندهی اسیدی نداشت. افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی تحت تأثیر جیرههای غذایی قرار نگرفتند. غلظت گلوکز، اوره، کلسترول و تریگلیسیرید خون، pH، غلظت نیتروژن آمونیاکی، کل اسیدهای چرب فرار، نسبت اسیداستیک به اسید پروپیونیک و جمعیت پروتوزوآی شکمبه تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند. مدت زمان خوردن و جویدن (دقیقه در روز) در مورد جیرههای حاوی مغز میوهی بلوط افزایش یافت. بنابراین، استفاده از مغز میوهی بلوط اثر نامطلوبی بر شاخصههای مورد مطالعه در این پژوهش نداشت و در بعضی موارد باعث بهبود عددی در نتایج آزمایش شد. از طرفی، با توجه به کاهش قیمت جیرههای حاوی مغز میوهی بلوط و هزینههای تمام شده پایینتر، میتوان از این مادهی خوراکی به عنوان بخشی از جیرهی غذایی بزغالههای پرواری استفاده کرد.
کلید واژگان
قابلیت هضمعملکرد رشد
جمعیت پروتوزوآ
فراسنجه شکمبه
بزغاله
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2019-06-221398-04-01
ناشر
دانشگاه شهید چمران اهوازShahid Chamran University of Ahvaz
سازمان پدید آورنده
دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایراندانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
شاپا
1735-68732676-704X




