بررسی تاثیر گیاهان آلبیزیا و لئوکانا بر هضمپذیری، تخمیر میکروبی شکمبه و فراسنجه های سرمی شتر تک کوهانه
(ندگان)پدیدآور
انصاری, خدیجهمحمدابادی, طاهرهساری, محسننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
این آزمایش به منظور بررسی اثر گیاهان آلبیزیا (برهان) و لئوکانا (سوبابل) بر هضمپذیری، تخمیر شکمبهای و فراسنجههای خونی شتر تک کوهانه انجام شد. در مرحلهی اول، مطلوبترین جیره از بین جیرههای شاهد، حاوی یونجه و باگاس، جیرههای حاوی برگ برهان و باگاس، غلاف برهان و باگاس، برگ سوبابل و باگاس و غلاف سوبابل و باگاس با روشهای آزمایشگاهی انتخاب شد. نتایج این مرحله نشان داد، بیشترین تخمیر، پتانسیل تولید گاز و قابلیت هضم آزمایشگاهی مربوط به جیرهی حاوی برگ برهان همراه با باگاس بود. در مرحلهی دوم، مطلوبترین جیره (جیرهی حاوی نسبت 60 به 40 باگاس و برهان) و جیرهی شاهد در تغذیهی 4 نفر شتر تک کوهانه با سن 5 سال و وزن 25±300 کیلوگرم برای 1 ماه استفاده شدند (2 شتر برای هر جیره). مصرف خوراک، قابلیت هضم مواد مغذی، فراسنجههای تخمیر شکمبه، رفتار نشخوار و متابولیتهای خونی در دامها اندازهگیری شد. دادههای به دست آمده در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد مادهی خشک، مادهی آلی و مقدار پروتئین مصرفی شترها در جیرهی شاهد و جیرهی آزمایشی تفاوت معنیداری با هم نداشتند. همچنین قابلیت هضم ظاهری مادهی خشک، الیاف نامحلول در شویندهی خنثی و اسیدی در تیمار شاهد و برهان تفاوت معنیداری نداشتند، اما قابلیت هضم پروتئین خام جیرهی آزمایشی نسبت به جیرهی شاهد بالاتر بود. تغذیهی برهان به دامها طی دورهی آزمایش، تأثیر معنیداری بر گلوکز خون، نیتروژن اورهای، کلسترول و تریگلیسرید نداشت. بر طبق نتایج، مدت زمان خوردن، استراحت، نشخوار و جویدن و هر کدام به ازای مواد مغذی تحت تأثیر جیرهی آزمایشی قرار نگرفتند. نیتروژن آمونیاکی در جیرهی شاهد بیشتر از جیرهی حاوی برگ برهان و pH در جیرهی حاوی برگ برهان بیشتر از جیرهی شاهد بود. نتایج حاصل از این آزمایشات نشان داد، با توجه به تأثیر مثبت جیره حاوی برگ برهان بر قابلیت هضم و تخمیر، شاید بتوان برگ برهان را به میزان 100 درصد جایگزین یونجه در جیرهی شتر تک کوهانه استفاده کرد.
کلید واژگان
آلبیزیالئوکانا
قابلیت هضم
فراسنجههای سرمی
شتر تک کوهانه
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2019-06-221398-04-01
ناشر
دانشگاه شهید چمران اهوازShahid Chamran University of Ahvaz
سازمان پدید آورنده
دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایراندانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
شاپا
1735-68732676-704X




