• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات انگلیسی
    • Journal of Chemical Health Risks
    • Volume 8, Issue 2
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات انگلیسی
    • Journal of Chemical Health Risks
    • Volume 8, Issue 2
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Levels of Heavy Metals in Pasta Available in the Nigerian Market: Assessing the Human Health Implications

    (ندگان)پدیدآور
    Ihedioha, JanefrancesAtiatah, IreneEkere, NwachukwuAsegbeloyin, Jonnie
    Thumbnail
    دریافت مدرک مشاهده
    FullText
    اندازه فایل: 
    338.2کیلوبایت
    نوع فايل (MIME): 
    PDF
    نوع مدرک
    Text
    زبان مدرک
    English
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    The concentrations of some heavy metals were determined in some pasta consumed in Nigeria, with a view to providing information on their dietary intake and exposure of consumers. The metals were determined by atomic spectrometry after acid digestion.  The  results (µg/g) were in the following ranges: locally manufactured pasta: Ni (0.005 - 0.738); Mn (0.2 - 1.938); Cd (Nd to 0.015); Cu (nd - 0.456); Zn (0.071 – 2.902); Pb (0.278 - 0.692); Cr (nd - 0.206) while imported pasta concentrations were: Ni (0.039 – 1.301); Mn (Nd - 1.515);  Cd (Nd – 1.059); Cu (nd - 0.333); Zn (nd - 2.024); Pb (0.313 – 1.085); Cr (Nd - 0.233). The estimated daily intakes of these pastas were below the tolerable daily intake limits of the metals stipulated by FAO/WHO and JECFA. The hazard quotient and total hazard index (THI) values were less than 1 indicating no adverse health effect. However, THI in imported macaroni was appreciable.
    کلید واژگان
    Dietary intake
    Heavy metals
    Nigeria
    Locally manufactured
    Imported
    Pasta
    Hazard quotient
    Target hazard index

    شماره نشریه
    2
    تاریخ نشر
    2018-06-01
    1397-03-11
    ناشر
    Islamic Azad University, Damghan Branch, Islamic Republic of Iran
    سازمان پدید آورنده
    Department of Pure and Industrial Chemistry, University of Nigeria, Nsukka
    Department of Pure and Industrial Chemistry, University of Nigeria, Nsukka
    Department of Pure and Industrial Chemistry, University of Nigeria, Nsukka
    Department of Pure and Industrial Chemistry, University of Nigeria, Nsukka

    شاپا
    2251-6719
    2251-6727
    URI
    https://dx.doi.org/10.22034/jchr.2018.544204
    http://www.jchr.org/article_544204.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/69937

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب