تأثیر تیمارهای مختلف فرسودگی بذر و جوانه زنی در دماهای مختلف بر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت و پراکسیداسیون لیپیدی گیاهچه های کدوی تخم کاغذی
(ندگان)پدیدآور
قهرمانی, صغریصدقی, محمدسید شریفی, رئوفنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور بررسی اثرات فرسودگی بذر بر میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت و پراکسیداسیون لیپیدی در گیاهچه های کدوی تخم کاغذی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرارانجام گرفت. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح فرسودگی (شاهد، 5 و 10 روز فرسودگی در دمای 45 درجه سانتیگراد با رطوبت نسبی 95 تا 100 درصد( و سه سطح دماهای جوانه زنی (15، 25 و 35 درجه) بود. نتایج حاصل نشان داد که آنزیمهای سوپراکسیددیسمیوتاز و کاتالاز تحت تأثیر فرسودگی 5 روز و در دمای 25 درجه و پراکسیداز در تیمار شاهد و در دمای 25 درجه بیشترین فعالیت را داشتند. همچنین، بیشترین میزان مالون دی آلدئید (1/7 میلی مول بر گرم وزن تر) در دمای 15 درجه و در بذور 10 روز فرسوده مشاهده شد. بیشترین مقدار ماده خشک مصرف شده در تنفس (0.018 میلی گرم) از تیمار 5 روز فرسودگی و دمای 35 درجه حاصل شد و کمترین (0.009 میلی گرم) آن نیز مربوط به 10 روز فرسودگی و دمای 35 درجه بود. به نظر می رسد که کاهش قدرت بذر بر اثر فرسودگی و دمای بالا منجر به تنش اکسیداتیو و پراکسیداسیون لیپیدی شده و گیاه برای مقابله با آسیب های ناشی از آن میزان فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانت را افزایش داده است. با توجه به نتایج حاصل از شاخص های جوانه زنی و آنزیم های آنتی اکسیدانت دمای 15 درجه بهترین دما برای جوانه زنی بذرهای فرسوده این گیاه است
کلید واژگان
آنزیمپراکسیداسیون
دما
فرسودگی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2017-05-221396-03-01
ناشر
انجمن علمی بذر ایرانSeed Science Society of Iran
سازمان پدید آورنده
دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته علوم وتکنولوژی بذر/گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.عضوهیئت علمی/ گروه زراعت واصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.
عضو هیئت علمی/گروه زراعت واصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.
شاپا
2322-26462588-4638




