تأثیر دماها و رطوبت های مختلف در طول دوره نگهداری بر شاخص های جوانه زنی بذور کتان روغنی (Linum usitatissimum L.)
(ندگان)پدیدآور
بلدی, سجادبلوچی, حمیدرضامرادی, علیموحدی دهنوی, محسننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
شرایط نامساعد نگهداری، به خصوص رطوبت نسبی بالای محیط انبار و مهمتر از آن دمای بالا، به شدت بر کیفیت بذور روغنی اثر میگذارد. به منظور بررسی اثر دما، محتوای رطوبت بذر و زمان بر روی زوال بذرهای کتان روغنی توده محلی بذرک قرمز ارومیه، آزمایشی در آزمایشگاه بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج به صورت فاکتوریل در غالب طرح کاملاً تصادفی انجام گرفت. دما در چهار سطح (۱۵، ۲۵، ۳۵ و ۴۵ درجه سانتیگراد)، محتوای رطوبت بذر در پنج سطح (رطوبت اولیه، ۵، ۹، ۱۳ و ۱۷ درصد) و شش زمان (۳۰، ۶۰، ۹۰ ، ۱۲۰، ۱۵۰ و ۱۸۰ روز) به عنوان فاکتورهای این آزمایش بودند. نتایج نشان داد که درصد جوانهزنی، درصد گیاهچههای نرمال، سرعت جوانهزنی و شاخص بنیه گیاهچه با افزایش رطوبت و طول دوره نگهداری بذر در هرسطح دمایی کاهش یافت و با ترکیب دما و رطوبت بالا این کاهش شدیدتر گردید.کمترین سطح زوال در دمای ۵ درجه سانتیگراد با محتوای رطوبت ۵ درصد بود که بعد از ۱۸۰ روز نگهداری قوهنامیه از ۹۳ به ۹۰ درصدکاهش یافت. با گذشت زمان و با افزایش محتوای رطوبت، هدایت الکتریکی نیز افزایش یافت که در دماهای بالا این افزایش بیشتر بود و تودههای بذری با هدایت الکتریکی بالا دارای قوه نامیه پایینی بودند.
کلید واژگان
نگهداریزوال بذر
دما
محتوای رطوبت بذر
کتان روغنی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2016-08-221395-06-01
ناشر
انجمن علمی بذر ایرانSeed Science Society of Iran
سازمان پدید آورنده
دانشجو/دانشگاه یاسوج، دانشکده کشاورزی، گروه زراعت و اصلاح نباتاتعضو هیئت علمی/دانشگاه یاسوج، دانشکده کشاورزی، گروه زراعت و اصلاح نباتات
عضو هیئت علمی/دانشگاه یاسوج، دانشکده کشاورزی، گروه زراعت و اصلاح نباتات
عضو هیئت علمی/دانشگاه یاسوج، دانشکده کشاورزی، گروه زراعت و اصلاح نباتات
شاپا
2322-26462588-4638




