اثر روشهای کاربرد باکتریهای افزاینده رشد گیاه بر تولید گندم در شرایط شوری خاک
(ندگان)پدیدآور
توسلی, علیرضااصغرزاده, احمدزمانی, صدقعلینوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در این تحقیق روشهای کاربرد باکتریهای ریزوسفری مفید برای تولید گندم در یک خاک شور با EC پنج دسیزیمنس بر متر و در شرایط مزرعه مورد بررسی قرار گرفتند. سه سویه از باکتریهای ازتوباکتر، آزوسپریلیوم و سودوموناس به صورت مخلوط فرموله و به عنوان تیمار باکتریهای افزاینده رشد انتخاب گردید. آزمایش بصورت فاکتوریل با طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی و طی دو سال زراعی90-1389 و 91-1390 در مرکز تحقیقات آذربایجانشرقی اجرا شد. فاکتور اول کاربرد باکتریهای افزاینده رشد در پنج سطح (چهار روش استفاده و یک روش بدون مصرف باکتری) و فاکتور دوم استفاده از کود نیتروژنه در سه سطح (100 و 70 درصد توصیه کودی و بدون مصرف نیتروژن) بود. روشهای کاربرد باکتریهای افزاینده رشد به صورتهای آغشته نمودن بذر گندم با باکتری در فصل پاییز هنگام کاشت (بذرمال)، کاربرد با آب آبیاری در فصل بهار (کود آبیاری)، اسپری بر سطح برگ و اندام هوایی گیاه در فصل بهار (اسپری برگی) و تلفیق هر سه روش فوق بود. نتایج تجزیه مرکب مجموع دو سال نشان داد فاکتور روش کاربرد باکتریهای افزاینده رشد و تیمار کود نیتروژنه تاثیر معنیداری بر افزایش عملکرد دانه و کاه تولیدی داشتند. استفاده از باکتریهای افزاینده رشد به روش بذرمال، کود آبیاری و اسپری برگی عملکرد دانه را نسبت به شاهد (بدون استفاده از باکتری) به ترتیب 5/46، 3/37 و 9/24 درصد افزایش داد. در تیمار کود نیتروژنه سطوح 100 و 70 درصد توصیه کودی عملکرد دانه را نسبت به تیمار شاهد (بدون مصرف کود نیتروژنه)، به ترتیب 6/18 و 1/9 درصد افزایش داد.
کلید واژگان
اسپری برگیباکتریهای ریزوسفری
بذرمال
کود آبیاری
کود نیتروژنه
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2017-02-191395-12-01
ناشر
موسسه تحقیقات خاک و آبسازمان پدید آورنده
استادیار بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجانشرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایراندانشیار مؤسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران
کارشناس ارشد بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران
شاپا
2345-25362423-6055




