تأثیر زمان و میزان کاهش تراکم بوته بر عملکرد کمی و کیفی چغندرقند
(ندگان)پدیدآور
صادقزاده حمایتی, سعیدخداگو ابیانه, محمدفصاحت, پرویزنوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
تراکم بوته عامل مهم و مؤثری بر عملکرد و کیفیت محصول ریشه چغندرقند محسوب میشود. بهدلیل اهمیت زمان ایجاد تراکم استاندارد در مزرعه و ارزیابی نحوه تأثیر تغییرات زمان و شدت کاهش تراکم بوته در طول فصل رشد روی عملکرد کمی و کیفی چغندرقند رقم دورتی (Doretti) در دو سال 1390 و 1391 در کرج، این آزمایش به شکل فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. عوامل موردآزمایش شامل زمان کاهش تراکمبوته (در چهار سطح 30، 60، 90 و 120 روز پس از کاشت) و سطوح نهایی تراکم بوته (در شش سطح 5/12، 375/9، 375/8، 25/6، 125/4 و 125/3 بوته در مترمربع) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که زمان کاهش تراکمبوته عمدتاً روی محصول تولیدشده در هر بوته اثر معنیداری داشت و بیشترین عملکرد ریشه (53/1-49/1 کیلوگرم در بوته) و شکر خام (21/0-20/0 کیلوگرم در بوته) با کاهش تراکمبوته طی 60-30 روز پس از کاشت حاصل شد. بیشترین عملکرد در بوته (92/1-74/1 کیلوگرم ریشه و 26/0-24/0 کیلوگرم شکرخام) و در واحد سطح (54/95-81/89 تُن ریشه در هکتار و 97/12-06/12 تُن شکر خام در هکتار) بهترتیب برای تراکم 5/4-4/3 و 2/10-7/7 بوته در مترمربع حاصل شد. در مجموع، کاهش تعداد بوته طی 60-30 روز پس از کاشت و ایجاد تراکم معادل 5/12-4/8 بوته در مترمربع متضمن دستیابی به حداکثر عملکرد محصول در مناطق آب و هوایی معتدل (مشابه کرج) بود.
کلید واژگان
چغندرقندتراکم بوته
زمان تنک
عملکرد
شکر خام
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2018-01-211396-11-01
ناشر
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذرAgricultural Research,Education and Extension Organization
سازمان پدید آورنده
مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشارزی، کرج، ایرانوزارت جهاد کشاورزی، تهران
مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشارزی، کرج، ایران




