اثر کلرید سدیم بر فتوسنتز و برخی خصوصیات مورفو- فیزیولوژیکی بادام (Prunus dulcis Mill.)
(ندگان)پدیدآور
رهنمون, حمیدقاسیموف, نعمتعلینوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور ارزیابی اثر کلرید سدیم بر برخی صفات مورفو- فیزیولوژیکی و تغییرات پارامترهای فتوسنتزی در بادام (Prunus dulcis Mill.)، آزمایشی در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی با پنج تیمار شامل صفر، 25، 50، 75 و 100 میلیمول بر لیتر از این نمک در سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که محتوای سدیم و کلر دانهالهای بادام با افزایش سطوح نمک افزایش یافته و به موازات آن از کمیت شاخصهای محتوای آب نسبی، کلروفیل و وزن خشک برگ به طور معنیدار کاسته شد (p ≤ 0.05). تغییرات دمای برگ در شرایط فوق معنیدار نبود ولی تعداد دانهالهای نشاندهنده علایم سوختگی حاشیه برگ با الگویی نسبتاً منظم تا 89 درصد افزایش یافت. نمک در کمترین غلظت به کار رفته میانگین گاز کربنیک درون بافتی را 35 میکرومول بر مول و محدودیت روزنهای - متابولیکی را 5/39 درصد افزایش و میانگین تثبیت کربن را 6 میکرومول بر مترمربع در ثانیه و هدایت روزنهای را تا 15/0 مول بر مترمربع در ثانیه کاهش داد (p ≤ 0.05). در این تحقیق کارایی بالای برخی از صفات از جمله شاخص کلروفیل، محتوای نسبی آب برگ و علایم سوختگی حاشیه برگ را در غربالگری سریع ژنوتیپها آشکار کرد.
کلید واژگان
بادامصفات مورفو- فیزیولوژیکی
فتوسنتز
کلرید سدیم
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2015-04-211394-02-01
ناشر
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذرAgricultural Research,Education and Extension Organization




