• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • به زراعی نهال و بذر
    • دوره 28, شماره 1
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • به زراعی نهال و بذر
    • دوره 28, شماره 1
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    اثرافزایش غلظت دی اکسیدکربن هوا بر برخی صفات سه رقم کلزا (Brassica napus L.) در شرایط شور

    (ندگان)پدیدآور
    ده‌شیری, عباسمدرس‌ثانوی, محمدعلیرضایی, حامدشیرانی‌راد, امیرحسین
    Thumbnail
    دریافت مدرک مشاهده
    FullText
    اندازه فایل: 
    252.0کیلوبایت
    نوع فايل (MIME): 
    PDF
    نوع مدرک
    Text
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    به منظور مطالعه اثر افزایش غلظت CO2 هوا بر تحمل گیاه کلزا (Brassicc napus L.) به شوری آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرّس در سال 1389انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل سه رقم کلزا (اکاپی،RGS003 و زرفام)، چهار سطح غلظت شوری (آبیاری با آب‌های شور با هدایت الکتریکی معادل 5 ، 10 و 15 دسی زیمنس بر متر همراه با شاهد بدون شوری)، و سه سطح غلظت CO2 هوا ]شامل غلظت فعلی CO2 (350 میکرومول بر مول) غلظت‌های دو و سه برابر مقدار غلظت فعلی آتمسفر[ بود. هر سطح تیمار CO2 به عنوان یک محیط در نظر گرفته و دو تیمار دیگر به صورت فاکتوریل در طرح پایه کاملاً تصادفی و در سه تکرار، در هر محیط اعمال شد. نتایج نشان داد که غلظت گاز کربنیک اثر معنی‌داری بر وزن تر و وزن خشک اندام هوایی، وزن خشک برگ، ارتفاع بوته، سطح برگ، وزن مخصوص برگ، فلورسانس کلروفیل برگ، نشت یونی غشاء و عملکرد دانه داشت. شوری اثر معنی‌داری روی وزن تر و خشک اندام هوایی، ارتفاع بوته، سطح برگ، وزن مخصوص برگ، محتوای نسبی آب برگ، فلورسانس کلروفیل برگ، نشت یونی غشاء و غلظت کلروفیل داشت. عملکرد دانه به شدت تحت تأثیر شوری قرار گرفت. عملکرد دانه در تیمار شاهد 2/282 گرم در متر مربع بود که در تیمار 15 دسی زیمنس به 9/112 گرم در متر مربع کاهش یافت. غلظت گاز کربنیک سه برابر میزان فعلی (1050 میکرومول بر مول)، بیشترین وزن خشک ساقه(91/10گرم در بوته)، ارتفاع بوته (17/114 سانتی‌متر)، وزن تر برگ (06/16 گرم در بوته)، سطح برگ (35/340 سانتی‌متر‌مربع) و وزن خشک برگ (09/2گرم در بوته) را به همراه داشت، اما این افزایش در عملکرد مشاهده نشد. تأثیر شوری بر صفات و ویژگی‌های ارقام در سطوح مختلف گاز کربنیک متفاوت بود. این تفاوت معنی‌دار در مورد صفاتی مانند وزن تر برگ، وزن خشک برگ و ریشه و نشت یونی غشاء در اثر تنش شوری مشاهده شد. نشت یونی غشاء با افزایش میزان شوری ا فزایش یافت. اما این افزایش در سطوح غلظت سه برابر میزان فعلی ناچیز و در غلظت معمول حداکثر بود. نتایج این آزمایش نشان داد افزایش غلظت CO2 هوا توانست تا حدی اثر منفی افزایش شوری بر رشد رویشی کلزا را خنثی کند، اما نتوانست کاهش عملکرد دانه را جبران کند.
    کلید واژگان
    شوری
    ارقام کلزا
    غلظت CO2 هوا
    نشت یونی غشاء و فلورسانس کلروفیل

    شماره نشریه
    1
    تاریخ نشر
    2012-06-21
    1391-04-01
    ناشر
    موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر
    Agricultural Research,Education and Extension Organization
    سازمان پدید آورنده
    دانشگاه تربیت مدرس، تهران

    شاپا
    2008-6946
    URI
    https://dx.doi.org/10.22092/sppj.2017.110454
    https://sppj.areeo.ac.ir/article_110454.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/5888

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب