بررسی عوامل مؤثر بر تغییرات تولید گندم در اقلیم های مختلف استان فارس
(ندگان)پدیدآور
شریفی, لیلابازگیر, سعیدمحمدی, حسیندربان آستانه, علیرضاکریمی احمدآباد, مصطفینوع مدرک
Textپژوهشي
زبان مدرک
فارسیچکیده
p dir=RTL style=margin: 0cm 0cm 10pt; text-align: justify; line-height: normal; unicode-bidi: embed; direction: rtl;strongspan style=font-family:B Nazanin;span style=font-size:11.0pt;در یک سامانه shy;ی کشاورزی، تولید محصول با شرایط اقلیمی مرتبط است. بنابراین، فهم عمیق تر تأثیر تغییرات اقلیمی مناطق بر میزان تولید، تضمین کننده امنیت غذای جهان می shy;باشد. گندم از راهبردیshy;ترین محصولات زراعی بوده و بررسی جوانب مختلف تولید آن از ضروریات هر جامعه کشاورزی میshy; باشد. طبق مطالعات، تولید گندم تحت تأثیر متغیرهای مختلفی از جمله زیستshy; محیطی، فردی و اجتماعی، اقتصادی و تکنولوژیکی است. این پژوهش با هدف برآورد میزان اثر این متغیرها در تغییرات تولید گندم در اقلیمshy;های مختلف استان فارس انجام شده است. دادهshy;های مورد نیاز از طریق نمونهshy; گیری طبقه shy;ای تصادفی چندمرحلهshy; ای و طی 522 پرسشنامه تکمیل شده از طریق مصاحبه حضوری با کشاورزان استان گردآوری و تحلیل شدهshy; است. سنجش نگرشshy; کشاورزان در طیف لیکرت بوده و از توابع تولید کاب داگلاس، ترانسندنتال و ترانسلوگ برای برآورد میزان تأثیر متغیرها استفاده شده است. /span/span/strongstrongspan style=font-family:B Nazanin;span style=font-size:11.0pt;نتایج حاصل از مقایسه متغیرهای مؤثر /span/span/strongstrongspan style=font-family:B Nazanin;span style=font-size:11.0pt;در سه تابع/span/span/strongstrongspan style=font-family:B Nazanin;span style=font-size:11.0pt; کاب داگلاس، ترانسن دنتال و ترانسلوگ/span/span/strongstrongspan style=font-family:B Nazanin;span style=font-size:11.0pt;؛ برتری /span/span/strongstrongspan style=font-family:B Nazanin;span style=font-size:11.0pt;ترانسلوگ/span/span/strongstrongspan style=font-family:B Nazanin;span style=font-size:11.0pt; را نشان میshy; دهد. از دیدگاه کشاورزان استان در تابع ترانسلوگ، به ترتیب؛ رطوبت خاک در زمان کشت (0/69)، بارش مؤثر در فصل رشد (0/68) و در تاریخ کشت (0/66)، موج گرمایی در زمان برداشت (0/63)، بارش آسیب زننده (0/59)، سود حاصل از تولید گندم (0/51)، تحصیلات کشاورز (0/49)، کیفیت خاک (0/49) و روش کشت (0/49) با ضریب تعیینshy;های ذکر شده در کنار آنshy;ها؛ مهمترین عوامل تبیین کننده تولید گندم در استان فارس میshy; باشند./span/span/strong strongspan style=font-family:B Nazanin;span style=font-size:11.0pt;متغیرهای مستقل در تابع ترانسلوگ، /span/span/strongstrongspan style=font-family:B Nazanin;span style=font-size:11.0pt;92/span/span/strongstrongspan style=font-family:B Nazanin;span style=font-size:11.0pt; درصد از تغییرات تغییرات تولید گندم در استان فارس را تبیین می کنند./span/span/strongstrongspan dir=LTRspan style=font-family:Calibri,sans-serif;span style=font-size:11.0pt;/span/span/span/strong/p
کلید واژگان
گندمنواحی اقلیمی
استان فارس
عملکرد تولید
اب و هواشناسی
شماره نشریه
57تاریخ نشر
2020-06-011399-03-12
ناشر
دانشگاه خوارزمی تهرانسازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری اقلیم شناسی کشاورزی دانشگاه تهراناستادیار هواشناسی کشاورزی، گروه جغرافیای دانشگاه تهران، ایران.
استاد گروه آب و هواشناسی دانشگاه تهران، ایران.
استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه تهران، ایران.
استادیار گروه آب و هواشناسی دانشگاه تهران
شاپا
2228-77362588-5138




