بررسی اثر غلظت نفت در تصفیه پسابهای نفتی شور بهوسیله فرایند اسمز مستقیم
(ندگان)پدیدآور
احمدی زاده, راضیهلطیفی, مهدیپنداشته, علیرضاشکرالله زاده, سهیلانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
عمدهترین پساب صنایع نفت و گاز، آب همراه آن است که تصفیه آن بهمنظور کاهش حجم و فراهم کردن شرایط مناسب برای کاربردهایی همچون کشاورزی مورد توجه است. از آنجا که فناوریهای غشائی نقش مهمی در جداسازی ترکیبات محلول و قطرات روغن امولسیونی دارند، از فرایند غشایی اسمز مستقیم (FO) برای کاهش حجم این پساب استفاده شد. این فرایند، با استفاده از غشای تخت سلولزی تجاری در یک سامانه آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. شار آب در غلظتهای مختلف شوری و نفت سنجیده شد و مورفولوژی و آبدوستی غشا پس از شار آب مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد با افزایش غلظت نمکهای معدنی معمول در آب همراه، از صفر تا 20 میلیگرم در لیتر، شار آب از 11 به 6/6 لیتر در مترمربع در ساعت کاهش یافت. این کاهش بهدلیل افزایش فشار اسمزی خوراک است. در حضور 1000 و 3000 میلیگرم در لیتر نفت در خوراک آب دیونیزه، افزایش ویسکوزیته و چسبیدن قطرات نفت بر سطح غشا باعث کاهش 12 و 15 درصدی شار آب نسبت به شار آب دیونیزه شد. با اضافه کردن نفت به آب همراه با غلظتهای مختلف نمک، کاهش بیشتر شار آب مشاهده شد که این کاهش بهدلیل افزایش فشار اسمزی خوراک و همچنین تغییر شرایط امولسیون نفت-آب در حضور نمک بود. حضور نمک باعث افزایش کشش سطحی محلول و در نتیجه انعقاد قطرات نفت و گرفتگی بیشتر در غشا شد که در زمانهای طولانی منجر به کاهش شار میشود.
کلید واژگان
بازیافت آباسمز مستقیم
آب همراه
پلاریزاسیون غلظتی داخلی
امولسیون آب - نفت
صنعتی
شماره نشریه
6تاریخ نشر
2019-01-211397-11-01
ناشر
مهندسین مشاور طرح و تحقیقات آب و فاضلابWater and Wastewater Consulting Engineers
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دکترای مهندسی شیمی، پژوهشکده فناوریهای شیمیایی، سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران، تهران، ایراناستادیار، پژوهشکده فناوریهای شیمیایی، سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران، تهران، ایران
استادیار، پژوهشکده حوزه آبی خزر، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
دانشیار، پژوهشکده فناوریهای شیمیایی، سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران، تهران، ایران
شاپا
1024-59362383-0905




