اثر پرایمینگ بر قدرت جوانه زنی بذر ذرت علوفه ای در شرایط تنش شوری
(ندگان)پدیدآور
زاده باقری, مسعودجوانمردی, شورانگیزکامل منش, محمد مجتبینوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
این تحقیق به منظور بررسی تأثیر پرایمینگ بذر روی برخی از خصوصیات جوانهزنی گیاه ذرت علوفه ای انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل پرایمینگ با چهار سطح (صفر، 1، 2 و 3 میلی مولار) سالیسیلیک اسید و تنش شوری شامل 4 غلظت (صفر، 1، 2 و 3%) کلرید سدیم بود. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار در آزمایشگاه فیزیولوژی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز انجام گردید. پرایمینگ با سالیسیلیک اسید باعث بهبود درصد، سرعت و شاخص جوانهزنی شد. نتایج نشان داد که تأثیر پرایمینگ با سالیسیلیک اسید و اعمال تنش شوری بر درصد، سرعت و شاخص جوانهزنی، شاخص بینه بذر، وزن تر گیاهچه و ریشهچه معنیدار بود. بالاترین درصد، سرعت و شاخص جوانهزنی مربوط به بذرهایی بود که توسط سالیسیلیک اسید 1 و 2 میلیمولار پرایم شده و در محیط فاقد تنش شوری قرار داشتند. شاخص بنیه بذرهایی که توسط سالیسیلیک اسید 1 و 2 میلیمولار پرایم شدند و در شرایط تنش شوری 1% قرار داشتند. بیشترین مقدار را دارا بود. افزایش غلظت سالیسیلیک اسید به 3 میلیمولار سبب کاهش صفات ارزیابی شده در این پژوهش شد. وزن تر گیاهچه در بذرهایی که توسط غلظت 2 میلیمولار پرایم شده و در شرایط شوری 2% قرار داشتند بیشترین مقدار را داشت. بررسی اثر متقابل غلظتهای مختلف سالیسیلیک اسید و کلرید سدیم تفاوت معنیداری به لحاظ وزن تر ریشهچه نشان نداد.
کلید واژگان
پرایمینگدرصد جوانه زنی
ذرت علوفه ای
سالیسیلیک اسید
کلرید سدیم
شماره نشریه
4139436تاریخ نشر
2015-08-231394-06-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی اراکIslamic Azad University, Arak Branch
سازمان پدید آورنده
استادیار گروه علوم باغبانی دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز، ایرانمحقق دانشگاه آزاد اسلامی شیراز، استان فارس- ایران
استادیار گروه گیاه پزشکی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی شیراز، ایران




