تامین مقادیر مختلف آب و کاربرد سطوح مختلف کود نیتروژن و پتاسیم بر خصوصیات کمی و کیفی چای ترش
(ندگان)پدیدآور
پیری, حلیمهنوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
امروزه تغییرالگویکاشتبهسمتاهمیت گیاهانمقاومبهکمآبیبرایمقابلهباخشکیمطرحشدهاست. یکی از این گیاهان مقاوم به خشکی گیاه چای ترش میباشد. در این تحقیق اثر سطوح مختلف آب آبیاری، کود نیتروژن و کود پتاسیم بر چای ترش مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت طرح کرتهای دوبار خرد شده با چهار سطح آب آبیاری (I1، I2، I3 و I4 به ترتیب معادل25، 50، 75 و 100 % نیازآبیگیاه) و سه سطح نیتروژن(N1، N2 وN3به ترتیب معادل 50، 75 و 100 % نیازکودی نیتروژن) در کرت های فرعی و سه سطح پتاسیم(K1، K2 وK3 به ترتیب معادل 50، 75 و 100 % نیازکودی پتاسیم) در کرت های فرعی فرعی قرار گرفتند. صفات ارتفاع گیاه، وزن کپسول، عملکرد خشک، مقدار آنتوسیانین و بهرهوری آب آبیاری مورد سنجش و اندازهگیری قرار گرفت. نتایج نشان داد اثرات ساده آب آبیاری و کود پتاسیم در سطح احتمال یک و پنج درصد بر تمامی صفات اندازهگیری شده و کود نیتروژن بر تمامی صفات به غیر از بهرهوری آب آبیاری معنیدار گردید. بیشترین عملکرد از تیمارهای 100% مصرف کود و 100% نیاز آبی به دست آمد اما از این نظر بین تیمار 100 و 75% نیاز آبی تأثیر معنیدار مشاهده نشد. بیشترین بهرهوری آب آبیاری در تیمار 75% نیاز آبی و 100% مصرف کود نیتروژن و پتاسیم به دست آمد اما از این نظر بین تیمارهای مختلف کود نیتروژن تفاوت معنیدار حاصل نشد. بنابراینباتوجهبهوضعیتآبمنطقهوکاهشمنابع آبیبهکاربردن75%نیازآبیباعث صرفهجویی در مصرف آب میگردد بدون آن که تأثیر معنیدار در کاهش عملکرد داشته باشد. همچنین با توجه به شرایط آب و هوایی خشک منطقه سیستان استفاده از کود پتاسیم و نیتروژن میتواند باعث تعدیل خسارات ناشی از تنش خشکی در چای ترش شود.
کلید واژگان
بهرهوری آب آبیاریعملکرد خشک
آنتوسیانین
شماره نشریه
1139541تاریخ نشر
2019-02-201397-12-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی اراکIslamic Azad University, Arak Branch




