معرفی شاخص DOP و استفاده از آن برای تفسیر نتایج تجزیه برگی خیار گلخانهای
(ندگان)پدیدآور
زارع مهرجردی, محمداخوتیان اردکانی, احمد رضادهقانی, فرهادنوع مدرک
Textعلمی_ترویجی
زبان مدرک
فارسیچکیده
تجزیه گیاهی یکی از مفیدترین ابزارهای موجود برای ارزیابی وضعیت تغذیهای محصولات کشاورزی است. ارزش کاربردی تجزیه گیاه به منظور توصیه کودی وابسته به تفسیر صحیح و دقیق نتایج آن است. یکی از روشهای پیشنهادی به منظور تفسیر نتایج حاصل از تجزیه برگی روشDOP ، میباشد که در آن ترتیب نیاز عناصر غذایی به دست میآید. به منظور تعیین غلظت مرجع (Cref ) عناصر غذایی در خیار گلخانهای، از 96 گلخانه استان یزد در دو کشت متوالی نمونههای برگ جمع آوری و غلظت عناصر در آنها اندازهگیری شد. با استفاده از غلظت عناصر غذایی در گلخانههای با عملکرد بالا غلظت مرجع برای عناصر ازت، فسفر،پتاسیم، کلسیم و منیزیم در کشت پائیزه به ترتیب 30/5، 56/0، 46/3، 68/2 و 04/1 درصد و در کشت بهاره 02/5، 75/0، 6/3، 46/2، 93/0 درصد و برای عناصر آهن، مس، روی و منگنز در کشت پائیزه به ترتیب 9/80، 59/13، 45/74 و 88/71 میلیگرم در کیلوگرم، و در کشت بهاره به ترتیب 7/114، 26/18، 85/75 و 31/78 میلیگرم در کیلوگرم بدست آمد. با استفاده از غلظتهای فوق شاخص DOP (انحراف از درصد بهینه) برای گلخانههای با عملکرد پائین محاسبه گردیده و بر اساس اعداد شاخص، اولویت یا ترتیب نیاز عناصر غذایی آنها به دست آمد. قدرمطلق شاخص DOP برای تمام عناصر اندازهگیری شده بیشتر از صفر بوده که نشانگر عدم تعادل تعذیه آنها میباشد و بالای 60 درصد گلخانههای بررسی شده از نظر عناصر ازت، فسفر و پتاسیم کمبود داشتند.
کلید واژگان
تجزیه گیاهوضعیت عناصر غذایی
خیار گلخانهای
روش انحراف از درصد بهینه (DOP)
ارقام مرجع
خاک و آب
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2019-06-221398-04-01
ناشر
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمانسازمان پدید آورنده
بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزیبخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی یزد
رئیس مرکز ملی تخقیقات شوری




