توزیع زمانی و مکانی اجزای ردپای آب و تجارت آب مجازی محصول گردو در ایران
(ندگان)پدیدآور
بذرافشان, زهرارمضانی اعتدالی, هادیبذرافشان, ام البنیننوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بخشهای زیادی از ایران با بحران آب مواجه شدهاند. با توجه به اینکه حدود 85 درصد از منابع آب سطحی و زیرزمینی کشور در بخش کشاورزی مصرف میشود، مدیریت آب در این بخش برای کاهش مصرف آب ضروری است. حفظ محیط زیست، منابع آب و تولیدات کشاورزی از مهمترین اهداف اکوهیدرولوژی است. ردپای آب و تجارت آب مجازی مفاهیمی هستند که اخیراً برای مدیریت منابع آب و در اکوهیدرولوژی استفاده میشوند. بیشتر مطالعات صورتگرفته از این مفاهیم دربارۀ محصولات زراعی است و در مورد محصولات باغی مطالعات اندکی وجود دارد. مطالعۀ حاضر، به برآورد اجزای ردپای آب در گردوی فاریاب با کمک شاخص ردپای آب برای دورۀ آماری 1387 تا 1396 در 27 استان در سطح ایران پرداخته است. نتایج نشان داد به طور متوسط ردپای آب در محصول گردو 42/6 مترمکعب بر کیلوگرم است که سهم آب آبی، سبز و خاکستری بهترتیب 90، 3 و 7 درصد است. بیشترین و کمترین ردپای آب مربوط به استانهای یزد و مازندران با مقدار 11/14 و 94/1 مترمکعب بر کیلوگرم است. همچنین، متوسط حجم کل ردپای آب در محصول گردوی فاریاب 1493 میلیون مترمکعب در سال است، که حدود 94 درصد از کل حجم ردپای آب در تولید گردوی کشور یعنی معادل 1403 میلیون مترمکعب در سال به صورت تجارت آب مجازی از کشور صادر میشود.
کلید واژگان
تجارت آب مجازیردپای آب
گردو
مقیاس استانی
مقیاس ملی
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2020-09-221399-07-01
ناشر
دانشکده علوم و فنون نوین دانشگاه تهرانFaculty of New Sciences and Technologies, University of Tehran
سازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم مهندسی آب، دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره)، قزویندانشیار گروه علوم مهندسی آب، دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره)، قزوین
دانشیار گروه مهندسی منابع طبیعی، دانشکدۀ کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس
شاپا
2423-60982423-6101




