بررسی کارایی مدل ریزمقیاسنمایی آماری (SDSM) در شبیهسازی و پیشبینی پارامترهای اقلیمی (مطالعۀ موردی: ایستگاه سینوپتیک کرج)
(ندگان)پدیدآور
یوسفی, حسینامینی, لیلیقاسمی, لیلاامرایی, نسیبهنوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
افزایش جمعیت جهان، استفادۀ بیش از حد از سوختهای فسیلی، تغییر کاربری اراضی، گسترش روزافزون فعالیتهای صنعتی برای تأمین رفاه و نیازهای جمعیت کرۀ زمین، موجب شده است تا پس از انقلاب صنعتی بهتدریج تغییرات مشهودی در اقلیم کرۀ زمین بهوجود آید که بارزترین آن افزایش متوسط دمای کرۀ زمین و تبعات آن است. برای بررسی سیستمهای اقلیمی در مقیاسهای جهانی از مدلهایی با عنوان GCM استفاده میشود؛ این مدلها، رفتار فیزیکی سیستم زمین، جوّ و اقیانوس را به شکل ریاضی شبیهسازی میکنند. در پژوهش حاضر برای ریزمقیاسنمایی و بررسی تغییرات اقلیم در منطقۀ کرج، از مدل SDSM استفاده شد. نتایج معیارهای آماری ارزیابی کارایی مدل رگرسیون خطی چندمتغیره نشان داد توانایی این مدل در شبیهسازی بارندگی و دما ایستگاه کرج نسبتاً قابل قبول و با دادههای مشاهداتی مطابقت دارد. نتایج شبیهسازی، بهطور متوسط در سناریوی A2، در دورههای اول (1999ـ 2020)، دوم (2021ـ 2050) و سوم (2051ـ 2080) دربارۀ بارندگی بهترتیب حدود 1/0، 1/0 و 2/0 میلیمتر نسبت به دورۀ پایه کاهش و در مورد دما بهترتیب حدود 1/0، 4/0 و 2/0 سانتیگراد نسبت به دورۀ پایه افزایش را نشان میدهد. تحت سناریوی B2 در دورههای زمانی یادشده دربارۀ بارندگی بهترتیب حدود صفر، 1/0 و 2/0 میلیمتر کاهش و در مورد دما بهترتیب حدود 2/0، 1/0 و 1/0 سانتیگراد نسبت به دورۀ پایه افزایش را نشان میدهد. تغییرات در میزان بارندگی، سبب ایجاد تغییرات مهمی در کیفیت و کمیت منابع آب خواهد شد که نیاز به برنامهریزی برای بهرهبرداری بهتر از منابع آب را نشان میدهد.
کلید واژگان
تغییر اقلیمریزمقیاسنمایی
سناریوهای اقلیمی
شبیهسازی
مدل SDSM
تغییرات اقلیم
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2018-09-231397-07-01
ناشر
دانشکده علوم و فنون نوین دانشگاه تهرانFaculty of New Sciences and Technologies, University of Tehran
سازمان پدید آورنده
دانشیار دانشکدۀ علوم و فنون نوین، دانشگاه تهراندانشجوی کارشناسی ارشد اکوهیدرولوژی، دانشکدۀ علوم و فنون نوین، دانشگاه تهران
دانشجوی کارشناسی ارشد اکوهیدرولوژی، دانشکدۀ علوم و فنون نوین، دانشگاه تهران
دانشجوی کارشناسی ارشد اکوهیدرولوژی، دانشکدۀ علوم و فنون نوین، دانشگاه تهران
شاپا
2423-60982423-6101