بررسی تأثیر اتوتتراپلوئیدی بر میزان اسانس و برخی ویژگیهای کمی و کیفی گیاه دارویی ریحان (Ocimum basilicum L.)
(ندگان)پدیدآور
حسنی, محمد اسماعیلمیرزایی, مریمامیدبیگی, رضافتحی قره بابا, محمدنوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
در گیاه دارویی ریحان، با استفاده از تیمار مریستم انتهایی گیاهچهها با غلظتهای مختلف محلول کلشیسین (6 = pH (w/v),? 75/0، 5/0، 2/0، 1/0، 05/0، 0)، اتوتتراپلوئیدی به دست آمد. میزان اسانس در گیاهان اتوتتراپلوئید حاصل، در مقایسه با گیاهان دیپلوئید شاهد، افزایش معنیداری نشان داد و 69 درصد بیشتر از گیاهان دیپلوئید بود. بررسی اثرات اتوتتراپلوئیدی بر ویژگیهای کمی و کیفی ریحان با کاشت گیاهان دیپلوئید و تتراپلوئید در مزرعه انجام شد و ویژگیهایی نظیر سطح برگ، وزن تر و خشک، میزان کلروفیل، تعداد شاخههای فرعی، تعداد و طول خوشه، ضخامت برگ، طول و عرض برگ، ارتفاع گیاه، قطر گل و ساقه و دوره گلدهی بین گیاهان دیپلوئید و تتراپلوئید اندازهگیری و مقایسه گردیدند. نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر افزایش معنیدار وزن تر و خشک، میزان کلروفیل، ضخامت و عرض برگ، قطر ساقه اصلی و تعداد شاخههای فرعی و همچنین کاهش در طول برگ، تعداد خوشه، درصد و سرعت جوانهزنی بذر در گیاهان تتراپلوئید در مقایسه با گیاهان دیپلوئید، در ازای افزایش سطح پلوئیدی بود.
کلید واژگان
خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکیکلشیسین
ماده موثره
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2010-08-231389-06-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانUniversity of Tehran
شاپا
2008-482X2423-7930




