اثر همزیستی قارچ میکوریز بر برخی از ویژگیهای مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی نارنج سه برگچهای (Poncirus trifoliate L.) تحت تنش شوری
(ندگان)پدیدآور
اثنی عشری, محمودهادیان دلجو, مرضیهمیرزایی اصل, اصغرنوع مدرک
Textمقاله کامل
زبان مدرک
فارسیچکیده
تأثیر همزیستی 3 گونه قارچ میکوریزا آربوسکولار (AMF) از جنس Glomus، در دو ترکیب دوتایی و سهتایی بر ویژگیهای رشد، غلظت کلروفیل، تبادلات گازی، فلورسانس کلروفیل و فعالیت چند آنزیم آنتیاکسیدان در نارنج سهبرگچهای (Poncirus trifoliate L.)، تحت تنش شوری مطالعه شد. دانهالهای 40 روزه نارنج سهبرگچهای، به گلدانهای حاوی G. intraradices×G. mosseae و G. hoi×G. intraradices×G. mosseae و بدون قارچ همزیست (شاهد) منتقل شدند. بعد از 175روز، دانهالها بهمدت 45 روز در معرض غلظتهای صفر (شاهد)، 35 و 70 میلیمولار کلریدسدیم قرار گرفتند. در دانهالهای کلونیزهشده تحت تنش شوری در مقایسه با دانهالهای کلونیزهنشده تحت تنش شوری، بهویژه با ترکیب سهتایی، میزان کلونیزاسیون، وزن خشک شاخه و ریشه، تعداد برگ، ارتفاع، تعرق و راندمان فتوشیمیایی (حداکثر بازده کوانتومی در وضعیت سازگاری به تاریکی "Fv/Fm") ارتقاء یافت. تلقیح دانهالها با میکوریزا، در شرایط شوری، خصوصاً استفاده از ترکیب سه قارچ، منجر به افزایش در فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان (کاتالاز و آسکورباتپراکسیداز) در مقایسه با شاهد گردید. بهطور کلی، AMF توانست دانهالها را در برابر شوری، از طریق افزایش رشد و کاهش آسیب اکسیداتیو، کمک کند.
کلید واژگان
تلقیحفتوسنتز
آنزیمهای آنتیاکسیدانی
راندمان فتوشیمیایی
علوم میوه
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2018-11-221397-09-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانUniversity of Tehran
سازمان پدید آورنده
استاد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایراندانشجوی سابق دکتری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
شاپا
2008-482X2423-7930




