تأثیر قارچریشة آربسکولار بر برخی شاخصهای رشدی و فیزیولوژیکی در انگور رقم پرلت در شرایط دمای بالا
(ندگان)پدیدآور
شاهسوندی, فاطمهعشقی, سعیدنوع مدرک
Textمقاله کامل
زبان مدرک
فارسیچکیده
دمای بالا از جمله عاملهای محیطی محدودکنندۀ رشد گیاه در بسیاری از مناطق است. بنابراین با روند رو به افزایش پدیدۀ گرم شدن کرۀ زمین در سالهای اخیر، بررسی تأثیر دمای بالا در رقمها و گونههای مختلف و ارائۀ راهکارهایی در جهت بهبود تحمل گیاهان اهمیت زیادی دارد. در این پژوهش تأثیر قارچریشة (میکوریزا) آربسکولار بر برخی صفات فیزیولوژیکی و ریختشناختی (مورفولوژیکی) یا شاخصهای رشدی در انگور رقم پرلت در سه سطح دمایی شامل 25، 40 و 45 درجۀ سلسیوس، بررسی شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تکرار انجام گرفت. بر پایۀ نتایج بهدستآمده کارایی فتوشیمیایی نظام نوری 2 (فتوسیستمII ) در گیاهان بدون مایهکوبی با قارچ در دمای 45 درجۀ سلسیوس به میزان زیادی کاهش یافت. شاخص سبزینگی نیز در دمای 40 و 45 درجۀ سلسیوس در حالت مایهکوبی نکردن با قارچ کاهش یافت، درحالیکه این کاهش در گیاهان مایهکوبیشده با قارچ کمتر بود. درصد کلنیزاسیون ریشه با قرار گرفتن گیاهان در معرض دمای 45 درجه بهطور معنیداری کاهش یافت. بهطورکلی تلقیح گیاهان با قارچریشة آربسکولار تا حدی باعث بهبود تحمل به شرایط تنش دمایی در انگور رقم پرلت شد.
کلید واژگان
انگورشاخص سبزینگی
کلنیزاسیون ریشه
نظام نوری 2
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2016-11-211395-09-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانUniversity of Tehran
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایراناستاد، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
شاپا
2008-482X2423-7930